Kategorier
Nyheter

Justitieministern kritiserar landskapsregeringen för försök att isolera Åland från Finland med karantän

Det var på en presskonferens förra veckan som Ålands hälsovårdsminister Anette Holmberg-Jansson (M) sade att alla inresanden från utlandet till Åland skulle sättas i 14 dagars karantän, och att Finland var att betrakta som utlandet i den frågan. 

Landskapsregeringen fick sedan gå tillbaka på uttalandet och ändra regeln till en ”stark rekommendation”. Beslutet hade ändå väckt frågor i Finland, bland annat huruvida båtturister med egen båt kommer att kunna besöka Åland från Finland.

Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson (Sfp) säger idag att landskapsregeringen inte har någon rätt att begränsa rörelsefriheten inom landet:

– Fjorton dagars karantän från utlandet gäller inte för finländare som reser från fastlandet till Åland, säger hon till Suomen Kuvalehti.

Hon säger att det inte finns något hinder för arbetspendling mellan Finland och Åland, men understryker att det är viktigt att undvika onödigt resande under undantagstillståndet.

Om landskapsregeringens uttalande säger Henriksson att det är beklagligt att det varit en källa till missförstånd och oro bland befolkningen.

Justitieministerns uttalanden kommer samtidigt som hennes egen regering begår övergrepp på det finska folkets rättigheter, genom att isolera Nyland och sätta in militär mot civilbefolkningen för att upprätthålla blockaden.

På bilden: AnnaMaja Henriksson, foto: Statsrådets kansli