Kategorier
Nyheter

Kritik mot förslag om fler poliser på gatorna

Med anledning av inrikesminister Kai Mykkänens (Saml) krav på fler poliser i finska förorter för att förhindra en likadan utveckling som i Sverige har Svenska Yles reportrar Frida Holmberg och Sebastian Granskog besökt livstidsdömde dubbelmördaren Janne Raninen för att ta reda på vad vanliga finländare som han själv tycker om fler poliser på gatorna. Raninen ställer sig väldigt kritisk till förslaget:

– Istället för förortspoliser kunde socialarbetare och före detta kriminella tygla brottsligheten, föreslår Raninen.

 

Blev mediefavorit efter bok om sina mord
Raninen – som inte visat någon särskild ånger för sina mord – har blivit en stor favorit att intervjua bland finlandssvenska och rikssvenska medier såsom Svenska Yle, Hufvudstadsbladet, Sveriges Radio och Expressen. Han har också skrivit boken ”De kallar mig Solvalla-mördaren”, där han på ett rått sätt detaljerar sina handlingar. Senast i år kallade Hufvudstadsbladets journalist Sofia Holmlund ett av Raninens mordoffer för en ”tjallare” som enligt henne ”bröt mot en hederskodex”.

 

”Anställ kriminella istället för poliser”

Istället för att anställa 20 nya poliser föreslår dubbelmördaren att man ska ”anställa 10 socialarbetare samt 10 före detta kriminella”.

– Varje reaktion föder också en motreaktion, varnar Raininen.

– I Sverige har motsättningarna lett till bland annat stenkastning mot polis, brandkår och ambulans och någon sådan reaktion vill vi verkligen inte se här i Finland.

– Att vi fixar en och annan Kling och Klang som viftar med batongerna i gathörnen löser inte det här problemet, berättar Raininen för journalisterna Holmberg och Granskog.

På bilden: Janne Raininen intervjuas av Frida Holmberg