Kategorier
Nyheter

Kvinna dömdes till fängelse för att ha eldat sopor

En åländsk kvinna dömdes av tingsrätten till villkorligt fängelse för att hon hållit på och tänt eld i soptunnor i Mariehamn vid tre separata tillfällen, samt brutit sig in hos ÅMHM, Cityläkarna och Röda Korsgården för att stjäla utrustning, pengar och en bil. Bilen hade hon framfört berusad och kvinnan hade också attackerat poliser med sparkar och projektiler.

Åklagaren yrkade på straff för försök till grov skadegörelse för att Luisa Björkvall vid tre tillfällen i våras anlagt bränder i Mises sopkärl i ett sophus på Scheffersgränd. Bränderna hade upptäckts i tid och släckts före de kunnat antända byggnaden eller andra sopor. Enligt åklagaren hade Björkvalls avsikt varit att bränna ner sophuset och han anklagade henne för att ha förhållit sig fullständigt likgiltig till skadorna hon orsakat.

 

Sparkade sko i ansiktet på konstapel

I samma veva hade Björkvall enligt åklagaren krossat en ruta till Ålands miljö- och häsloskyddsmyndighets (ÅMHM) lokaler med en sten och klättrat in genom kundmottagningens lucka och stulit tre bilnycklar och en kortläsare, samt tagit sig in i Cityläkarnas lokaler och stulit en högtalare.

Ett par veckor efter det hade hon enligt åklagaren krossat en ruta för att ta sig in i Röda Korsgården. Därifrån hade hon stulit två bilnycklar och ett låst kassaskåp med knappt €600, som tillhörde Ålands Björntjänster AB. Paketbilen som företaget använde för att leverera mat hade hon stulit och använt under natten, trots att hon var berusad. När hon senare greps hade hon gjort våldsamt motstånd när hon skulle förhöras, genom att sparka en konstapel på smalbenet för att försöka fly. När hon fördes till en förvaringscell hade hon sparkat av sig skon så att den träffade en konstapel i ansiktet och igen sparkat samma konstapel på smalbenet.

 

Rättrådigt vittne hjälpte brandkåren

Björkvall erkände samtliga åtalspunkter och bad rakryggat om ursäkt för sina gärningar, utan att försöka skylla ifrån sig på andra faktorer.

Ett vittne hade sett hur det brunnit i sopstationen och dragit ut den brinnande soptunnan, som brandkåren sedan släckte. En stund senare hade hon igen sett rök komma ut från sophuset och samma sak hade upprepat sig. Vittnet fattade misstankar och hade koll på sophuset. Hon såg sedan en person gå in dit och uppehålla sig där länge före rök igen utvecklade sig och personen gick iväg. Vittnet ringde polisen och gav signalementet.

 

Ersättningskrav förkastades

ÅMHM försökte sig på en fräck kupp i tingsrätten för att lägga vantarna på lite extra slantar. Enligt myndighetens representant i tingsrätten hade personalen förorsakats extra arbete för €400 för att rätta till skador och byta lås, men försvaret tog reda på att ÅMHM inte hade haft några extra personalkostnader alls för arbetet och tingsrätten förkastade kravet på €400. Övriga yrkanden på €1200 för omkodning av bilnycklar och annat förkastades också, eftersom ÅMHM hade slarvat med att ta fram underlag för att bevisa sina omkostnader.

Också Ålands Björntjänster hade slarvat med att ta fram underlag för den ersättning firman krävde för skador på bilen och tingsrätten förkastade ett ersättningskrav på €250 för försäkringens självrisk. 

Luisa Maria Björkvall, född 1989, dömdes för försök till grov skadegörelse, tre fall av lindrig skadegörelse, två stölder, straffbart bruk av narkotika, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, olovlig körning, rattfylleri samt våldsamt motstånd mot tjänsteman till 9 månaders villkorligt fängelse. 

Hon ska ersätta Röda Korset €700 i reparationskostnader, Ålands Björntjänster €600 för tillgripen egendom samt €900 för inkomstbortfall, samt en brottsofferavgift till staten på €80. Domen har inte vunnit laga kraft.