Kategorier
Nyheter

Ledare: Jag har ett erbjudande till Barbro Sundback

Socialdemokraten Barbro Sundback skriver idag i en insändare till Nya Åland att hennes partikollega Mia Hanström blivit offer för ett mediadrev, ”på basis av en obskyr uppgift på en minst sagt hatisk nätsida”, som hon uttrycker det.

Det handlar om den omfattande korruptionen med bidragspengar från EU, från landskapets budget och från spelbolaget PAFs utdelningar, där Mia Hanström varit en central figur och flera andra folkvalda från Socialdemokraterna varit inblandade i missbruket i större eller mindre grad.

Eftersom Ålands Nyheter var först med avslöjandet får jag anta att det är vår rapportering Sundback syftar till när hon skriver om ”en obskyr uppgift på en hatisk nätsida”. Sundback resonerar antagligen att anfall är bästa försvar. Partikollegan Nina Fellman går på samma linje i sitt trista blogginlägg från i fredags, där hon önskar att alla kvinnor som inte ställer sig bakom Mia Hanström ska brinna i helvetet. Och i nästa mening klagar över debattklimatet.

Det finns två meningar i Barbro Sundbacks insändare som faktiskt är intressanta. För det första skriver hon följande:

– Nästan alla av oss S-kvinnor i maktposition har fått känna av drevet. Vi känner ständigt av en överdriven granskning jämfört med våra borgerliga kollegor.

Sundback fortsätter insändaren med att berömma sina partikollegor och särskilt sig själv, samt insinuerar såsom brukligt att granskningen av hennes partikollegas affärer endast beror på att hon är en kvinna och därför nu blivit ett offer. Den innersta kretsen är säkert imponerad.

Det andra intressanta Sundback skriver är följande:

– Att hänga ut S-kvinnor är väl ungefär som att skjuta rådjur när man inte klarar av att nedlägga vildsvin och verkligt skadliga arter.

Med dessa två citat antyder Sundback, en väldigt erfaren politiker som bitit sig fast vid makten i över 40 år, att hon känner till oegentligheter bland borgerliga politiker som media skulle underlåta att granska. Med sitt andra citat menar Sundback att kvinnliga socialdemokratiska politiker bara är små ”rådjur” i jämförelse med de riktiga ”vildsvinen” i vårt samhälle. Socialdemokratiska kvinnopolitiker, inklusive Mia Hanström, sitter idag på många höga maktpositioner inom Åland, så det skulle vara verkligt intressant att få veta vilka dessa ”vildsvin” och ”verkligt skadliga arter” är.

Faktum är att jag är så pass intresserad att jag är villig att betala dig, Barbro Sundback, €1000 om du berättar vilka dessa borgare är och vad det är som behöver granskning, eller om du berättar vilka dessa ”vildsvin” är som tydligen får härja fritt inom Åland medan dina partikollegor granskas så hårt.

Ett tusen euro erbjuder jag dig, Barbro Sundback. Om du har något att berätta, så berätta det. Ålands Nyheter har aldrig någonsin dragit sig för att granska makthavare i landskapet, oavsett parti eller familjeband. Om du inte vill tipsa Ålands Nyheter kan du vända dig till någon annan media eller annars nå ut till tusentals ålänningar med en publicering på Facebook.

Jag blir att undra vad du är för slags människa Barbro Sundback? Du sitter folkvald med en mängd väljares förtroende, men tydligen håller du inne på viktig samhällsinformation om korruption eller ännu värre saker som allmänheten borde få veta om. Eller som kanske till och med polis och åklagare behöver känna till. Om du är en ”stolt S-kvinna” som du säger borde du göra din medborgerliga plikt och hjälpa Åland att stävja korruption. Annars kan du hålla tyst när andra gör sin plikt.

Carl Kiviö