Kategorier
Nyheter

Ledare: Jag har ett erbjudande till Nina Fellman

I ett nyligen publicerat blogginlägg rasar den socialdemokratiska lagtingsledamoten Nina Fellman mot ”fascister”, ”nazister”, ”nynazister” och mot den svenske moderatledaren Ulf Kristersson. Visserligen är det ganska få av människorna på jorden som inte ingår i de grupperna enligt åländska socialdemokrater och deras journalister, men i detta fall är det gränskonflikten vid Grekland som har väckt Fellmans raseri. 

 

En stor här av män från i huvudsak Mellanöstern har uppbådats av Turkiets president Erdogan, som hetsar dem att forcera den grekiska gränsen. Männen är inga flyktingar från Syrien, utan kommer från alla möjliga platser med siktet på att ta för sig av Europa. De kommer inte i fred. Vid gränsen till Grekland står de och skanderar det islamska stridsropet ”allah akbar”, kastar stenar, tårgas och brandbomber mot gränsvakterna och tänder eld på saker i sin omgivning, assisterade av turkisk polis.

De som lyckats ta sig in i Grekland har attackerat civilbefolkningen och vandaliserat kyrkor på sin vandring mot de oförsvarade nordeuropeiska länderna – på sitt plundringståg.

 

För Fellman är perspektivet helt annorlunda. Migranterna vid den grekiska gränsen är desperata människor, på flykt från kriget i Syrien. Ulf Kristersson är den ”ociviliserade” skurken, som har mage att posera på en bild med texten ”Stärk gränsen”. Han tänker bara på sig själv, mitt i en humanitär katastrof, enligt henne. Hon har redan räknat ut att han fjäskar för ett ”nazistiskt” och ”nynazistiskt” parti. 

Greklands regering är – enligt Fellman – inget mer än högerfascister, som nekar ”desperata människor” möjligheten att ta sig till det rika Europa. Fellman skriver om människorna vid ”våra gränser” som ”fryser, svälter, blir sjuka och dör”. Hon hävdar också att grekerna placerar migranterna i koncentrationsläger. Som Adolf Hitler och Josef Stalin. Förutom att människorna är fria att lämna lägren när de vill och åka hem, men det är väl bara en detalj.

 

Så här skriver Fellman i sina sista, vädjande stycken:

Du sitter i ett varmt hus. Du har mat, kläder och trygghet. Dina närmaste har det bra. Din katt har det bra.

Utanför ditt hus står en familj med små barn. Det snöar och de är klädda i trasor. De har ingen mat. Deras hem (det var också tryggt och varmt) finns inte mer, inte heller gatan de bodde på eller landet de växte upp i. Under natten kommer det yngsta barnet att dö av kylan och undernäringen. Nån som står bredvid har svårt att andas och hostar.

Går du och lägger dig och drar täcket över huvudet medan de står där vid din postlåda, eller öppnar du dörren och bjuder husrum över natten.

Det finns stora och svåra problem att lösa, absolut. Men är vi dom som vänder ryggen till när oskyldiga människor dör?

 

Vet du vad, Nina Fellman? Om det är så här du känner och tycker så är det kanske dags att du börjar göra något, istället för att bara skriva om saken. Det finns inget som hindrar dig att åka till Grekland eller Turkiet och börja hjälpa migranterna där.

Om du verkligen är ärlig om att du känner för de här människorna erbjuder jag att betala din flygbiljett från Stockholm till Mytilene i Grekland. Därifrån är det nära till Moria-lägret som huserar mer än 20 000 asylsökande, inklusive barn. Där kan du hjälpa människorna du bryr dig om, som fryser, svälter, blir sjuka och dör. Jag kan också hjälpa dig att komma i kontakt med frivilligorganisationer som arbetar i lägret.

Om det inte passar dig kan jag också erbjuda en flygbiljett från Stockholm till Istanbul eller Edremit, så kan du sedan åka till den grekiska gränsen och hjälpa migranterna där med deras verksamhet. 

 

Mitt erbjudande är allvarligt menat. De här människorna bor enligt dig i koncentrationsläger eller står vid gränsen och hungrar, fryser och dör. Om du menar allvar med ditt blogginlägg är det enda hedervärda att du faktiskt åker dit migranterna är och hjälper dem. Vi ålänningar vet också att du får en väldigt hög lön som lagtingsledamot och du skriver själv att du är rik, frisk och stark.

Jag skriver det här som ett öppet brev eftersom jag redan har försökt nå dig på alla möjliga sätt med mitt erbjudande utan att du svarat. Menar du allvar med din sympati för hungriga och svältande människor tycker jag att du ska anta mitt erbjudande och inte vända ryggen till. Du vet hur du får tag på mig, så kan vi komma överens om datum.

Carl Kiviö