Kategorier
Nyheter

Sex rumänska män gruppvåldtog och förnedrade kvinna på kryssningsfartyg

En kvinna i 30-årsåldern anmälde att hon blivit gruppvåldtagen av sex utländska män ombord på en kryssning till Mariehamn för ett halvt år sedan, men det är först idag som två av de misstänkta männen gripits. Nu riktas skarp kritik från åklagaren mot den åländska polisen för deras slapphänta agerande, som riskerar att orsaka att männen kan gå fria.

Det var 22 september ifjol som kvinnan åkte på en kryssning och besökte en för henne okänd rumänsk man i hans hytt. Där blev hon våldtagen av honom och ytterligare fem rumänska män.

– De utsatte henne för våld och det var även andra förnedrande inslag, har hon vidare berättat. Jag påstår att männen agerat gemensamt och i samförstånd, säger åklagare Paulina Brandberg till Aftonbladet.

Kvinnan lyckades få hjälp av en vaktman på fartyget och de sex rumänska medborgarna greps av vaktstyrkan och placerades i fartygets fängelse.

I Mariehamn tog den åländska polisen över ärendet, men det enda de gjorde, enligt Brandberg, var att se över männens ID-handlingar. Kvinnan var så medtagen av händelsen att hon inte kunde prata med polisen. Kvinnan togs inte heller till sjukhus efter våldtäkten. En läkarundersökning efter en våldtäkt är ytterst viktig som bevismaterial i en rättegång.

– Man skulle naturligtvis ha tagit in henne på Åland och gjort en medicinsk undersökning. Man kunde i alla fall ha kontaktat svensk polis så att hon direkt då färjan kom tillbaka till Stockholm kunde ha körts till Södersjukhuset.

Kvinnan kontaktade senare själv polisen i Sverige i oktober, då de åländska poliserna inte gjorde något. Skador som hon fortfarande hade efter våldtäkten dokumenterades.

I tisdags grep svensk polisen två män, en 37 år och en 45 år, misstänkta för grov våldtäkt. De fyra andra männen är efterlysta och jagas av polisen.

Temabild, foto: Eivind Sætre