Kategorier
Nyheter

Ledare: Lars Gustafsson sprider lögner och bör avgå som redaktör på Yle

Alla som ägnar sig åt journalistik gör misstag ibland, men det är mera sällsynt att renodlade lögner – utan annat syfte än att driva ideologi – blir publicerat. Men det är vad Svenska Yle och kanalens redaktör Lars Gustafsson valt att göra i en artikel idag (söndag), grundat på vad som inte kan kallas annat än falska nyheter från den annars ansedda nyhetsbyrån Reuters.

Gustafssons lögner rör sig om något så oväsentligt som ett fredligt möte i Washington mellan en samling amerikanska glopar och amerikanska indianer, som bägge bedrev orelaterad aktivism i huvudstaden. Med i smeten en liten grupp sanslösa aktivister från gruppen ”Svarta Hebreiska Israeliter”, som i sig inte var inblandade mycket mer än att stå och vråla rasistiska skällsord mot såväl svarta som vita som indianer i grannskapet.

Uppdatering måndag 21.1: Svenska Yle har nu reviderat artikeln och kanalens chef Jonas Jungar beklagar misstaget.

Uppdatering onsdag 23.1: Uppgifter om att Nathan Phillips är en krigsveteran har tagits bort som ostyrkt.

 

Hord av vänsterjournalister sprider renodlade lögner för att smutskasta ungdomar
Den församlade internationalen bland vänsterjournalister, inklusive Gustafsson, har ägnat sin helg till att fabricera den ena lögnen efter den andra om att dessa glopar – de flesta i röd så kallad ”MAGA”-hatt – skulle ha omringat Nathan Phillips från Omaha-stammen och hånat honom, mässat ”bygg en mur!”, samt att en glop i synnerhet skulle ha kränkt Phillips genom att flina upp sig till fullständigt odrägliga nivåer rakt i ansiktet på 64-åringen. Gustafsson påstår i sin artikel att ungdomarna ”bettet sig illa mot” och ”hånat” medlemmar ur ursprungsbefolkningen och deras företrädare.

För de som är intresserade av vad på riktigt hände tar det inte mer än några sekunder att hitta filminspelningarna från hela händelseförloppet eller de mest intressanta delarna. Till exempel genom den här länken eller den här.

Hade Gustafsson också gjort den minsta ansträngning till att sköta sitt jobb som skatteavlönad journalist hade han försökt hitta sanningen före han anslöt sig till drevet mot en helt oskyldig yngling. 

 

Indianer gick fram till ungdomarna för att söka konfrontation
För de läsare som vill bespara sig huvudvärken kan händelseförloppet kort sammanfattas med att ett stort gäng högstadieungdomar beter sig som en samling oregerliga vildar medan de väntar på sina bussar. Såsom man kan förvänta sig av glopar i den åldern, men utan att de på något vis antastar eller ofredar utomstående.

Nathan Phillips tillsammans med följe kommer marscherande från långväga fram till ungdomarna, ställer sig mitt ibland dem, och hamrar på sin trumma rakt upp i ansiktena på flera av dem medan han sjunger sitt folks sång. 

De förbryllade och uppspelta ungdomarna ser Phillips uppträdande som en invit och vissa av dem dansar, klappar och försöker sjunga tillsammans med honom, till sina kamraters uppenbara förtjusning. Ingen av ungdomarna beter sig hotfullt eller hånfullt mot Phillips, deras skratt och roade miner är lätta att förstå i den absurda situationen och även medlemmar av Phillips eget följe är uppenbart roade av vad som händer.

 

Yngling reagerade moget och reserverat
Phillips går till sist fram till en yngling och hamrar på sin trumma några centimeter framför ynglingens ansikte och glopen i fråga reagerar inte mer än att han står stilla och ler. En betydligt mognare och mer behärskad reaktion än vad de flesta av oss som är äldre än honom skulle vara kapabla till i en sådan situation. Jag undrar hur glopen skulle ha reagerat för att göra Gustafsson nöjd.

I videon syns och hörs även en aktivist bland Phillips följe skrika till ungdomarna att ”ni vita människor ska åka tillbaka till Europa där ni kom ifrån!” och får till svar av en glop ifall inte alla människor borde åka tillbaka till Afrika där vi alla kommer ifrån.

Efter några minuter går den tidigare leende ynglingen bort från Phillips, som fortsätter sitt trummande och sjungande. Till synes efter att glopen tröttnat på de hatiska kommentarerna från Phillips följe.

 

Journalister gör allt i sin makt för att förstöra livet för oskyldig yngling
Den leende ynglingen utmålas nu av vänsterjournalister för allt ifrån att vara  ”en stirrande fanatiker” till skrämmande och ondskefull, till nazist och våldtäktsman. På sociala medier mobiliserar vänsteraktivister för att hänga ut ynglingen med namn och mordhoten mot honom och de andra ungdomarna haglar blandat med skurar av utlovade käftsmällar. 

Gustafsson lägger sin integritet som journalist åt sidan för att delta i det genomruttna drevet mot ungdomarna på andra sidan jorden. Jag undrar varför en ung människas blotta ansikte lyckas provocera honom och andra till en sådan grad att de inte klarar av att lägga band på sig

 

Gustafsson måste avgå och han bör betala tillbaka lönen han lyft
Gustafssons arbetsgivare Svenska Yle finansieras av skattebetalarna för att rapportera information och händelser som är viktiga för allmänheten, men ändå är Ålands Nyheter många gånger den enda svenskspråkiga nyhetskanalen i landet som vågar rapportera om de riktiga allvarliga händelserna som sker på hemmaplan, såsom domen mot fem utlänningar som gruppvåldtagit en finsk flicka eller det misstänkta styckmordet i Kotka.

Jag uppmanar Gustafsson att avgå från sin tjänst som redaktör för Svenska Yle eftersom han ettdera inte klarar av eller inte har intresse av att bedriva en ärlig och sanningsenlig journalism. Finlandssvenskar, Ålänningar och andra som kan tillhöra Svenska Yles läs- och lyssnarkrets förtjänar bättre.

Det skulle vara hedervärt av Gustafsson att be sina läsare om ursäkt för artikeln, samt återbetala till Finlands skattebetalare alla pengar han lyft i lön under sin tid på Yle, före han drar sig tillbaka.

Carl Kiviö