Kategorier
Nyheter

Lindrigare krav för alkoholansvariga på restauranger

Socialminister Wille Valve (M) skickade i måndags ett förslag till lagberedningen om att lindra erfarenhetskraven för föreståndare ansvariga för alkoholserveringen på restauranger som säljer sprit.

Förslaget är sammanställt av Socialvårdsbyråns tjänsteman Fredrik Rönnlund och i det föreslås att erfarenhetskraven på ansvariga föreståndare ska sänkas från nuvarande minst 2 års heltidsarbete med alkoholservering till minst 3 månaders heltidsarbete med alkoholservering.

Orsaken bakom den föreslagna ändringen är den allt allvarligare bristen inom restaurangbranschen på yrkesfolk med behörighet enligt nuvarande lagstiftning, en brist som uppmärksammades för landskapsregeringen av bidragsföreningen Ålands näringsliv.

Socialvårdsbyrån hade i januari möte med representater från Ålands näringsliv, Servicefacket PAM, Polisen, ÅMHM, Yrkesgymnasiet och Pub Stallhagen, där enighet kunde uppnås i att erfarenhetskravet bör sänkas till 6 månader. Landskapsregeringens mål är att en lagändring ska kunna träda ikraft före sommarsäsongen 2018.

Enskild föredragning med Wille Valve