Kategorier
Nyheter

Maffia-metoder: Politikernas sopfirma får hjälp av ÅMHM att sparka ut konkurrent från ”sitt territorium”

Sektionschef Helena Boman på Ålands Miljö- och Hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) tog nyligen på sig uppgiften att med hot om vite förbjuda en privat näringsidkare från att utöva sin verksamhet och tömma kunders sopor i det territorium som hon anser tillhöra politikernas sopfirma Mise.

Firman leds av vänsterpolitikern Anna Holmström (C) för medlemskommunernas räkning. Ålands Nyheter har tidigare rapporterat hur Mise använt sig av maffia-metoder för att skaffa monopol inom sophämtning. I våras skickade verksamhetsledare Sofie Dahlsten ett hotbrev till en privat företagare, där hon krävde att företaget skulle sluta betjäna sina kunder i territorium som Mise ansåg vara deras.

Affärsmodellen för Mise går ut på att kommunpolitiker tvingar sina undersåtar att anlita deras företag. På så vis kan de ofrivilliga kunderna inte ställa några krav, när de inte har något val. Den private näringsidkaren hade å sin sida avtal där kunderna frivilligt köpte soptömning av företaget, som i övrigt också har alla miljötillstånd och tillstånd för att hämta avfall i ordning. Med hjälp av byråkraterna på ÅMHM kunde Mise ändå få stopp på konkurrenten:

”Den 27.05.2021 begär ÅMHM kompletterande uppgifter från Mise gällande vilka kommuner Mise anser att Kuhlmans Åkeri hämtar sopor”, skriver Boman i sin redogörelse.

Som svar får hon från Mise att Mariehamn, Jomala och Hammarland är deras territorium.

”I inkommet yttrande förnekar inte [näringsidkaren] att verksamheten hämtar avfall från privata hushåll i kommunerna Mariehamn, Jomala, och Hammarland”, fortsätter Boman.

Enligt hennes resonemang är det invånarna i kommunerna som gör sig skyldiga till brott genom att inte anlita Mise, men hon bestämmer att det är mer ”ändamålsenligt” för ÅMHM att rikta sig till den privata näringsidkaren istället.

 

Näringsidkare uppgiven

Den privata näringsidkaren säger till Ålands Nyheter att de inte kommer att fortsätta med tömningarna åt de kunderna, men att de har andra kommuner som de kör i.

Vad tycker du om det här beslutet?

– Ja, det är som det är. Mise i ett nötskal. Det är väl bara att acceptera.

Så ni kommer inte att gå vidare?

– Nej, det är så några kunder. Det är nog avslutat från vår sida i princip.

Hur länge har ni haft de här kunderna?

– Vi har haft dem kanske i snart 20 år.

Vad säger kunderna?

– Ja, de är ju skitförbannade. Det passar inte alla det här Mise-systemet. Har du barn med blöjor räcker inte tömningsintervallen till. Det ställer till lite problem för dem, men nu kan vi inte göra något åt det.

Kommer ni att återuppta verksamheten om ni får chans igen?

– Det är 5 år till som det här gäller. Risken är inte så stor, tyvärr.

Temabild, foto: Christian Naccarato