Kategorier
Nyheter

Metoo-jurist tilldelas fyra års tjänst som myndighetschef på Datainspektionen

Rättelse: I en tidigare artikel stod det fel antal år i rubriken

Juristen Lena Nordman tilldelades idag tjänsten som myndighetschef vid datainspektionen av vice lantråd Harry Jansson (C). Kontraktet för det saftiga jobbet skrivs till sista december 2026, men Nordman innehade redan tjänsten på ett vikariat. Totalt hade sju personer sökt tjänsten.

Nordman har profilerat sig som en uttalad feminist och förespråkare för en ”samtyckeslag” och jobbat aktivt inom den så kallade ”metoo”-rörelsen tillsammans med socialdemokraten Mia Hanström.

I sitt arbete som myndighetschef ska Nordman övervaka att dataskyddslagstiftningen efterlevs. Nordman har också att analysera komplexa frågor med gott omdöme och hon ska uppvisa mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska, samt ”främja en stabil och förtroendeskapande arbetsatmosfär”.

Den tidigare myndighetschefen vid Datainspektionen, Joakim Söderberg, fick inte fortsatt förtroende av landskapsregeringen för att fortsätta sin tjänst, då det visat sig att han tog sitt jobb på lite för stort allvar. Söderberg har överklagat landskapsregeringens beslut till högsta förvaltningsdomstolen och kräver att få tillbaka sin tjänst.