Kategorier
Nyheter

Migrationsverket stänger asylförläggningar – rekordfå asylsökare kom till Finland ifjol

Migrationsverket meddelar att de stänger sin asylmottagning i Esbo och minskar antalet platser i förläggningen i Vanda. Totalt blir platserna därmed 525 färre.

Orsaken är att det kom rekordfå asylsökare till Finland under fjolåret, då totalt 1150 nya asylansökningar registrerades inom landet. Orsaken kan vara det försvårade resandet under corona-pandemin.

Under 2015 kom över 30 000 asylsökare till Finland efter att internationella människohandlare lyckades utnyttja försvagade gränser för att skicka en massiv våg av irakiska och afghanska män till Finland. Under de senaste åren har asylinvandringen minskat kraftigt, men de flesta som kom 2015 befinner sig fortfarande i landet och många av dem har orsakat betydande skador på den finska befolkningen med sitt våld.

Företaget Luona OY driver asylförläggningen i Esbo som ska stängas ner senast 30 juni i år. De driver också förläggningen i Vanda, där 75 platser dras in. Under de senaste åren har bolaget haft över €140 miljoner i inkomster från sin verksamhet. Efter asylvågen 2015 tredubblade företagets omsättning, vilket gav €3,2 miljoner i vinster som överfördes till ägarna.

Migrationsverket skriver att de för närvarande har 6500 registrerade asylsökare i sitt system och att drygt hälften av dem bor på olika sorters förläggningar. Totalt finns 1500 lediga platser.

På bilden: Asylförläggningen i Knektbro i Esbo som ska läggas ner, foto: Hezzu