Kategorier
Nyheter

Misshandlade kvinna i Jomala – får sex månaders villkorligt fängelse


En man i 30-års åldern dömdes till fängelse och böter för att ha misshandlat en kvinna i Jomala i januari 2017, samt för att i juli 2016 rattfull ha kört av vägen med kvinnans bil och vurpat genom ett stängsel så bilen landat på rygg.

Åklagaren yrkade på körförbud och kvinnan yrkade på €5000 i ersättning för sveda och värk, lite pengar för mediciner, €900 för den förstörda bilen och €150 för en resa hon missade.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt:R 16/327

En person var kallad att vittna och åklagaren presenterade bevis i form av bland annat laboratorieundersökningar, fotografier från polisen och ett journalutdrag.

 

Jonny Matias Wiklund

Enligt åklagaren hade Jonny Matias Wiklund kört ensam på Sundsvägen med 2,26 promille i blodet, glidit över på fel sida vägen, fått sladd och rullat runt tills bilen landat uppochner långt från vägen. Enligt åklagaren var detta bevis på att bilen också framförts i hög hastighet. Dessutom hade Wiklund använt sin telefon under färden.

Wiklund erkände grovt rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning. Enligt honom var dock bilen dock inte värd mer än en femhundring och det tyckte tingsrätten också, eftersom det var vad kvinnan köpt bilen för. Dessutom dömdes han att ersätta kvinnan för den bokade resan hon missat på grund av den kvaddade bilen.

 

Ville slå in näsa
Enligt åklagaren hade Wiklund misshandlat kvinnan utanför en bostad i Jomala genom att slå henne i huvudet, sparkat henne i magen och på benet, fälla henne till marken, hålla en cigarett nära hennes ansikte, samt trycka upp henne mot väggen med ett stryptag runt halsen. Wiklund nekade till alla anklagelser.

Enligt kvinnan hade hon kommit hem efter jobbet till bostaden hon delade med sin syster. Wiklund var där i fyllan och aggressiv i tonen. När systerns dotter gick för att lägga sig kastade kvinnorna ut Wiklund, som inte var munter över behandlingen. Kvinnan tog därefter Wiklund till hans lägenhet. Dörrhandtaget hade lossnat och Wiklund anklagade kvinnan för ödeläggelsen och riktade ett knytnävsslag rakt mot hennes näsa. Hon hann vända undan huvudet så att slaget träffade tinningen. Kvinnan försökte springa iväg, men Wiklund hann ikapp henne och fortsatte sin misshandel, samt tog strypgrepp på henne när hon försökte ropa efter hjälp. Till sist lyckades kvinnan komma undan och flydde in i den mörka skogen. När hon inte längre hörde någon bakom sig ringde hon polisen, som kom till platsen. Kvinnan hade fått skador och sår och haft ont i månader efter.

Enligt Wiklund hade han befunnit sig med vänner under kvällen och bara kortvarigt träffat kvinnan före han återvände till sitt sällskap. Han hade bara varit lindrigt berusad och inte haft några minnesluckor. Han hade gått hem och vilat på sin soffa, där han vaknade av att polisen kom. Han menade att det inte var troligt att han skulle ha gjort det kvinnan anklagade honom för, då han inte är våldsam normalt.

I polisförhör hade Wiklund däremot berättat att en vän kom hem till honom och bjöd på brännvin och att han inte minns något.

 

Vittne bekräftade berättelse
Kvinnans syster var kallad att vittna och berättade att Wiklund hoppade ner på deras balkong för att komma på besök. När hon öppnade såg hon att han var ”arg i blicken”, men släppte in honom, då hon förstått att han var i ett förhållande med systern. Enligt vittnet var Wiklund berusad, aggressiv och svartsjuk. Kvinnan kom hem och tog sedan ut Wiklund ur bostaden. Efter en stund hörde vittnet gräl och rop. Efter en stund hörde hon systerns rop på hjälp och hur folk sprang utanför. Wiklund kom tillbaka till lägenheten och var där tills polisen kom och grep honom. Senare kom kvinnan till lägenheten i sällskap med andra poliser.

Tingsrätten konstaterade att de två kvinnorna berättat samstämmigt och mycket detaljerat kring händelseförloppet och att fotografierna på skador stödde deras berättelse. Däremot ansågs Wiklunds berättelse av tingsrätten vara vag och innehålla motsägelser. Tingsrätten fann det ställt utom allt rimligt tvivel att Wiklund gjort det han anklagats för.

Tingsrätten dömde Jonny Matias Wiklund, född 1988, till 6 månaders fängelse för grovt rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, olovlig körning och misshandel. Eftersom Wiklund är ostraffad sedan tidigare blir fängelsestraffet villkorligt. Wiklund ska också betala €300 i böter och ersätta kvinnan €1065 för sveda och värk, €550 för en förstörd bil och lite slantar för mediciner. Domen har inte vunnit laga kraft.