Kategorier
Nyheter

Nytt stödpaket på €10 miljarder ska gynna bankerna i Finland

Bankirerna stärker sitt strypgrepp runt Finland. Regeringen Sanna Marin har beslutat om en tilläggsfinansiering på €10 miljarder till Finnvera, som är statens organisation för att finansiera utvalda företag. De €10 miljarderna ska i huvudsak gå till att gynna bankirerna som är verksamma i Finland, genom att Finnvera går i borgen för företag som tar lån från banken. Ifall företagen inte klarar av att betala tillbaka sina lån och räntorna blir det civilbefolkningen som får ta smällen. Tidigare har Finnvera som värst gått i borgen för hälften av ett lån, men nu höjs det till 80%.

Före undantagstillståndet var Finlands hela statsbudget ca 60 miljarder euro. Som jämförelse med paketet på €10 miljarder till Finnvera, spenderar den finska staten €3 miljarder euro om året på nationens försvar, €1 miljard på rättsväsendet, €7 miljarder på utbildning och kultur och €3 miljarder på på jordbruk.

Sedan årsskiftet har mängden finansieringsansökningar som lämnas in till Finnvera nästan fördubblats jämfört med fjolåret, bara sedan mars har Finnvera beslutat i 10 000 ärenden.

Tidigare har storföretag kunnat få maximalt €420 miljoner i finansiering från Finnvera, men regeringen beslutar att ta bort den gränsen.

Totalt räknar Arbets- och näringsministeriet, som leds av arbetsminister Tuula Haatainen (S) att Finland ska förlora €613 miljoner som överförs till bankirerna under de följande fyra åren.

På bilden: Tuula Haatainen, foto: Markku Lempinen, statsrådets bildbank