Kategorier
Nyheter

Ockult konst får prioritet i Kulturdelegationens stipendier

VARNING FÖR GROVT ÄCKLANDE BILDER

Brukar du klippa av ditt hår och fingernaglar för att offra i ett brinnande pentagram? Brukar du skära symboler med ett rakblad på din mage? Spenderar du 6 timmar om dagen på en hög med blodiga koben? Brukar du skriva med grisblod på väggarna och tillverka dockor föreställande små barn och sedan dränka dessa i blod?

Har du svarat ja på någon av ovanstående frågor är det i så fall hög tid att söka stipendium från landskapsregeringens Kulturdelegation. Delegationen, som leds av ordförande Krister Norrgrann (L), ger varje år konstnärer och andra kulturarbetare vistelsestipendier till ön Källskär i Kökar och i år prioriterar Kulturdelegationen ockult konst framför mer traditionell kultur i sina vistelsestipendier.

Den svenska konstnärskan Malin Ståhl beviljades tillsammans med kollegan Anita Wernström ett stipendium av Norrgranns delegation för att i slutet av maj vistas på Källskär i Kökar för att arbeta med en fortsättning av Serbiskan Marina Abramovics ockulta ritual ”The Cleaner”, som framfördes i samarbete med Moderna museet i Stockholm ifjol.

Marina Abramovic
Bild från ritualen ”The Cleaner”

 

Decennier av ockulta uppträdanden och ritualer

I ritualen går människor tillsammans med Abramovic runt i en sal eller blir lagda i mönster på golvet medan svartklädda körsångare vandrar runt och mässar och viskar. Abramovic har varit verksam inom ockult konst i decennier och blivit furstligt betald för sina uppträdanden. Hon har speciellt blivit uppmärksammad för sina så kallade ”Spirit Cooking”-ritualer, där hon skriver genom att smeta grisblod på väggarna och dränker en docka föreställande ett barn i låtsas-blod.

En skrämd pojke förs att ligga på golvet av Abramovic under ritualen i Stockholm

 

Middag med starka inslag av kannibalism

Abramovic har även blivit uppmärksammad för sina middagsgalor för amerikansk politisk och konstnärlig elit, där deltagare betalat $25 000 – $100 000 för att delta. De dyrare biljetterna gav plats vid bord där nakna kvinnor låg och gårade med plastskelett i naturlig storlek och galadeltagare bjöds på en middag med starkt kannibalistiska inslag. Ett kännetecken för Abramovics ritualer är att barn ofta tvingas att delta.

Hjärtat skärs ut från ett bakverk föreställande en människa under en galamiddag. Abramovic i vit rock.
En naken kvinna med ett plastskelett i naturlig storlek ska reta deltagarnas aptit.
Att vara eller inte vara? Malin Ståhl har tidigare samarbetat med Abramovic i ritualer i Stockholm.

 

Prisbelönt författarinna fick nobben av Kulturdelegationen

Till de som istället fick nobben av Kulturdelegationen hör bland andra en prisbelönt finsk författarinna som ville skriva om Tove Jansson, samt en konstnär som ville arbeta med att bevara traditionella hantverksmetoder.

Kulturdelegationens ordförande Krister Norrgrann (L) vägrar svara på frågor

Ålands Nyheter har sökt Kulturdelegationens ordförande Krister Norrgrann, samt viceordförande Anita Husell-Karlström för kommentarer angående vistelsestipendierna, men bägge har vägrat svara. Istället har frågorna vidarebefordrats till landskapsregeringens kulturplanerare Yvonne Törneroos, som svarar att ”urvalet görs på basen av inlämnad ansökan och arbetsplan”, men inte desto närmare går in på detaljer kring beviljandet av stipendier.

Är dessa hummerlika herrar tillräckligt snuskiga för att imponera på Kulturdelegationen?