Kategorier
Nyheter

Över 1500 covid-fall på Åland sedan jul: ”Majoriteten av fallen var vaccinerade minst två gånger”

Efter att 1500 ålänningar uppges ha smittats av det numera förkylningslika viruset covid har landskapsregeringen idag åter skickat ett brev till finska regeringen, där lantråd Veronica Thörnroos (C) och biträdande hälsominister Annika Hambrudd (C) kräver att de ska få stänga åländska restauranger kl 18:00 på kvällarna. Ordinarie hälsominister Annette Holmberg-Jansson (M) är frånvarande efter att hon själv dragit på sig smittan.

Enligt brevet från landskapsregeringen vårdas just nu 5 människor på sjukhus för Covid-19, varav en i intensivvård.

”Det konstaterades att flera smittkedjor under vecka 52 var kopplade till nattklubbar på Åland samt att det var flera fall av samhällssmitta och ett stort antal personer sattes i karantän under perioden. Majoriteten av fallen var vaccinerade minst två gånger”, skriver LR i sitt brev, som är adresserat till Social- och hälsovårdsministeriet i Finland.

De kräver också att inga undantag från stängningen görs på grund av vaccinerings-status, samt att restaurangerna endast ska ha sittplatser under sina öppettider.

Då januari vanligtvis hör till restaurangbranschens lugnaste månader har få protester lyfts, eftersom de åländska företagarna svårt kan engageras i sina rättigheter ifall det inte finns en direkt koppling till penninginkomster.