Kategorier
Nyheter

Ovillkorligt fängelse efter misshandel som slutade med bruten lårbenshals

HAMMARLAND En man dömdes av tingsrätten till ovillkorligt fängelse, efter att han slagit eller knuffat en berusad man ner i betongen så våldsamt att mannen bröt lårbenshalsen. Våldsmannen hade också gjort motstånd under gripandet och illfänats i baksätet på polisbilen till den grad att konstaplarna var tvungna att gasa honom.

Enligt åklagaren hade Kauko Kristian Rantanen gett sig på en annan man och slagit honom med knytnäven till marken och sparkat honom i sidan upprepade gånger när han låg på marken. Brottet hade skett i Hammarland i maj 2019. Rantanen hade också gjort motstånd när polispatrullen kom till platsen för att arrestera honom. Patrullen blev tvungen att gasa honom med pepparspray. Mannen som föll till marken bröt lårbenshalsen och behövde opereras. Han sjukskrevs i tre månader för skadan.

Rantanen stod också anklagad för ett annat våldsbrott, som skulle ha skett i Mariehamn två dagar senare.

 

Nekade till misshandel

Rantanen bestred åtalet om misshandel. Han hade endast knuffat den andre mannen, som hade fallit till marken på grund av sin svåra berusning. Enligt försvaret måste det räknas som medvållande. Rantanen erkände att han hindrade polispatrullen. Han nekade till våldsbrottet i Mariehamn.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/200

Ur bevismaterialet kunde tingsrätten konstatera att mannen som brutit lårbenshalsen haft en berusningsgrad på 3,4‰ och en fraktur på lårbenshalsen när han kom in till sjukhuset strax efter midnatt. De olika läkarintygen visade att mannen fått ett livslångt men till en följd av händelsen.

Mannen berättade i rätten att han hade umgåtts med Rantanen och att de var ute för att pissa när han plötsligt blev överfallen och föll till marken. Han hade inte kunnat ta sig upp och kände att benet gått av. Andra människor hade varit på gården och ringt ambulans. Han visste inte med säkerhet ifall han blivit slagen eller knuffad i backen.

 

Sade sig själv ha blivit misshandlad

Rantanen berättade att han inte var medveten om den andre mannens berusningsgrad och att han hade puffat till honom. Den andre mannen hade redan ramlat omkull inomhus många gånger, enligt Rantanen. När Rantanen försökte hjälpa upp mannen skrek han och ville inte bli rörd. Enligt honom hade en romsk familj dykt upp och flugit på honom. En åländsk man hade också misshandlat honom med en kryssmejsel så att han fick en fraktur på handen. Tingsrätten kunde ur läkarintygen konstatera att Rantanen hade opererats för en handfraktur dagen efter. Rantanen hävdade också att han blivit slagen med ett basebollträ i huvudet när han försökte hjälpa upp den andre mannen.

En kvinna som befunnit sig på gatan i närheten var kallad att vittna. Hon hade sett ett tumult på gården med Rantanen, den andre mannen och andra ur grannskapet. Hon berättade att hon såg Rantanen slå den andre mannen, som föll ihop av slaget. Rantanen hade inte gjort något mer mot mannen och andra personer hade rusat fram för att gå emellan. Kvinnan ringde polisen och gick sedan med sin vän för att titta till mannen. Kvinnan hade inte sett något annat handgemäng eller misshandel av Rantanen.

En annan kvinna var kallad att vittna. Hon hade hört oväsendet från ett slagsmål och hur en ruta krossades. Rantanen hade senare pissat mot hennes källarfönster. När den andre mannen bad honom sluta hade Rantanen knuffat och slagit honom ner i betongen. Mannen blev liggande och kom sig inte upp. Rantanen hade enligt vittnet fortsatt att slå den liggande mannen. Grannarna hade ryckt ut och tagit fast Rantanen, tills polisen kom till platsen. Kvinnan hade inte sett någon göra något mot Rantanen.

 

Illfänades i baksätet på polisbil

En polis var kallad att vittna och berättade att han såg mannen ligga på betongen när han kom till platsen. Flera personer var på platsen och berättade att Rantanen slagit och sparkat mannen. Mannen själv kunde inte svara sammanhängande på polisens frågor. Rantanen stretade emot poliserna och vägrade uppge sin identitet. De grep honom och tog honom till polisbilen, där han fortsatte att illfänas. Under resan till polisstationen illfänades Rantanen till den grad att poliserna stannade bilen och gav honom en varning. Varningen åtlyddes inte och poliserna gasade Rantanen med pepparspray. De märkte att Rantanen var skadad och förde honom till sjukhus, där han vägrade låta sig vårdas. Han hade inte haft några skador före de grep honom.

 

Målsägande hade glömt allt

Tingsrätten trodde inte på Rantanens berättelse om att han själv skulle ha blivit misshandlad i samband med händelsen. Istället drog rätten slutsatsen att Rantanen orsakat skadorna på sig själv när han illfänats och härjat i baksätet på polisbilen. Han hade inte haft handbojor på sig i bilen. Alla bevis och vittnesmål var tillräckligt för att styrka att Rantanen gjort sig skyldig till misshandel.

Åtalet för våldsbrottet i Mariehamn förkastades av tingsrätten. Målsägande kunde inte komma ihåg något av själva händelsen och hade inte heller några straff- eller ersättningskrav gentemot Rantanen.  Andra bevis och vittnesmål var inte heller tillräckliga för att konstatera något brott.

 

Digert kriminellt register

Åklagaren krävde ett skärpt straff för Rantanen på grund av hans omfattande tidigare brottslighet. Rantanen har dömts för misshandlar utförda 2007, 2011, 2013, 2016 och 2018. Han har också dömts för en våldtäkt som han begick 2014. Tingsrätten konstaterade att Rantanen är uppenbart likgiltig för lagen.

Kauko Kristian Rantanen, född 1969, dömdes till 5 månader och 20 dagars ovillkorligt fängelse för misshandel och hindrande av tjänsteman. Han ska ersätta sitt offer €3000 för sveda och värk. Domen har inte vunnit laga kraft.

 

Bilden är endast illustrativ, foto: Booyabazooka