Kategorier
Nyheter

Polisen stormade skärgårdsöar i massiv räd mot utländsk firma

Centralkriminalpolisen och skatteverket använde sig av helikoptrar, flyg och fartyg från Sjöbevakningen och Gränsbevakningen när en styrka på 100 man i lördags stormade totalt 17 platser, inklusive öar i Åbolands skärgård. Ett flyg- och drönarförbud upprättades över ett område i skärgården för att förhindra misstänktas flykt. Ytterligare cirka 300 personer från andra myndigheter gav handräckning till polisen och skatteverket.

 

Ryss och est häktade för misstänkt pengatvätt
Måltavla för operationen var enligt finska Yle det utländska bolaget Airiston helmi, som sägs vara ägt av ryssar via ett annat EU-land. Tre personer greps, varav en släppts och två idag häktats, skäligen misstänkta för grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri. Den ena häktade är en 36-årig rysk medborgare och den andra en 51-årig estnisk medborgare, varav en av männen enligt finska Yle är en tidigare styrelsemedlem i bolaget. Bägge bestrider brott. Totalt sju personer förhördes under helgen.

Airiston helmi har under tio års tid köpt fastigheter i Åbolands skärgård för totalt 3,8 miljoner euro euro, däribland holmen Säckilot i närheten av Nagu. Firman har officiellt omsatt €570 000 de senaste fyra åren och gjort förluster på 1,66 miljoner euro. Enligt bokslutet har firman fått ett kapitallån på 5,5 miljoner ifjol av någon icke-namngiven aktör, som inte krävt vare sig ränta eller säkerhet.

 

Fastigheter i Åbolands skärgård som ägs av Airiston helmi eller personer anknutna till bolaget. Bild: NASA

500 000 euro i kontanter hittades i plastpåsar
Under räderna beslagtog polisen dokument och minnen med flera hundra terabyte data, samt en halv miljon euro i kontanter som samlats i plastpåsar. Enligt Markku Ranta-aho vid CKP löpte operationen planenligt och lugnt.

Den lilla ön Säckilot ägs av Airiston helmi, som har byggt en mängd fastigheter och bryggor där. Ögonvittnet Leo Gästgivar, bosatt på grannön Kattilot, berättade för Åbo Underrättelser att han såg två gummibåtar med ett tjugotal stridsutrustade män, understödda av ett fartyg från Gränsbevakningen utföra räden och gå iland på Säckilot på lördag morgon.

 

Spekulationer om säkerhetspolitiska syften
Den massiva operationen har väckt vilda spekulationer i traditionella och sociala medier om att räden skulle ha säkerhetspolitiska syften, främst på grund av att Airiston helmis fastigheter befinner sig strax intill djupa farleder av strategisk betydelse som leder in till Åbo och Nådendal. På flera av öarna har bolaget uppfört helikopterplattformar och de bryggor som bolaget byggt vid sina öar är också i det största laget för civilt bruk. Dessutom har firmans inköp av gamla, uttjänta minröjare från försvarsmakten väckt uppmärksamhet.

Senast för två år sedan lyfte Försvarsmaktens Säkerhetskommitté ryska fastighetsaffärer i närheten av strategiskt viktiga platser som ett hot mot landets säkerhet. Airiston helmis markuppköp kring farlederna lyftes i rapporten upp som exempel.

 

Polisen och Försvarsmakten avfärdar rykten
Polisen har däremot nekat till att räderna skulle ha något som helst säkerhetspolitiskt syfte.

– Det är inte sant. Vi undersöker ekonomisk brottslighet, grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri och så vidare, säger Marku Ranta-aho.

– Vår undersökning har ingenting med andra saker att göra.

Polisen och skatteverket fick militär assistans under räden, men enligt Försvarsmakten rörde det sig endast om rådgivning och hjälp med saker som tankning och underhåll av utrustning.

Försvarsmaktens kommunikationschef, överste Sami Nurmi, sade i lördags att bolaget Airisto helmi ”inte på något sätt finns på försvarsmaktens agenda”, men enligt tidningen Ilta Sanomat säger en anonym källa inom militären att både försvarsmakten och underrättelsetjänsten haft ögonen på bolaget under en längre tid.

Vad som talar emot spekulationerna om säkerhetspolitiska motiv är att Airisto helmi sökt bygglov hos myndigheterna i helt vanlig ordning, även för helikopterplattor och bryggor. Bryggornas stadigare utformning kan också förklaras av de större påfrestningarna de måste utstå i svallet från kryssningsfartyg som passerar.

 

Niinistö medveten om operationen
På en presskonferens i samband med ett besök i New York sade president Sauli Niinistö att Finlands utrikespolitiska ledning varit medveten i god tid på förhand om operationen i helgen.

– Om Finland utreder brott som har skett, så kan det ju inte ha några följder för våra relationer till utlandet, verkligen inte, sade Niinistö.

Tillslaget har inte väckt någon större uppmärksamhet i Ryssland. Pressattaché Natalia Vezhlivtseva skriver att Rysslands ambassad upprätthåller kontakten med finsk polis och att de häktade ryssarna har möjlighet att kontakta ambassaden ifall de behöver konsulär assistens.