Kategorier
Nyheter

Polisen varnar: Unga i Tusby organiserar sig nazistiskt

Ett gäng på åtminstone åtta ungdomar har arbetat aktivt för att rekrytera skolelever till vad som kallas ett ”nazistgäng” i Tusby, mellan Helsingfors och Hyvinge. Till tidningen Keski-Uusima säger poliskommissarie Kimmo Hyvärinen att rekryteringen skett under hösten och att det är svårt att uppskatta antalet medlemmar och att få personer pratar öppet om det.

Gänget ska ledas av ett par individer som gjort värvningar i sin vänkrets och Hyvärinen säger att det finns en gemensam högerideologi med invandringsfientlig betoning.

– Hur organiserad, genomtänkt eller planerad ideologin är är svårt att säga, säger Hyvärinen.

 

Rekryterar på gymnasieskolor
Polisen arbetar med andra myndigheter för att försöka få ungdomar och deras föräldrar att förstå allvaret i situationen och att det inte är tillåtet att rekrytera till gäng i skolorna. Enligt Hyvärinen är det inte någon särskild skola som är utsatt, utan rekryteringen har riktat sig till gymnasieskolor i allmänhet.

Enligt tidningen Keski-Uusima har ett flertal fall av ungdomsbrottslighet rapporterats, bland annat om överfall med minst ett brottsoffer. Gänget ska enligt tidningen ha hotat andra ungdomar med våld.

– Detta tolereras inte i skolorna. Vi försöker förhindra gängbildning med hjälp av upplysning, säger Hyvärinen.

 

Video från feg attack sprids på internet
I sociala medier sprids en video där tre män i kamouflagebyxor och svarta jackor – till synes skinheads – fegt ger sig på ett ensamt offer, som de slår och sparkar på när han ligger ned. Polisen utreder överfallet i videon, men vill inte säga ifall de misstänkta personerna har någon koppling till gänget eller ifall motivet till angreppet är ideologiskt.

 

VARNING FÖR VÅLDSAMMA BILDER