Kategorier
Nyheter

Politiker kräver lagändring efter mild dom mot pedofil som förgrep sig på 10-årig flicka

Högt uppsatta politiker från flera partier kräver förändring efter att landets Högsta domstol fastslog Birkalands tingsrätts lindriga dom mot pedofilen som förgrep sig på en 10-årig flicka i oktober 2016.

Asylsökaren Juusuf Muhammed Abbud (i svenska medier istället beskriven som finsk), som enligt egen utsago var 20 år gammal vid tidpunkten för brottet, klarade sig undan med tre års fängelse och €3000 i skadestånd för grovt sexuellt utnyttjande av en 10 år gammal flicka, som han förgrep sig på utomhus. Åklagaren hade yrkat på att Abbud skulle dömas för våldtäkt – vilket alltid räknas som grov när ett barn är brottsoffer.

Flickan sa att hon blev tvingad

I domen konstaterade Birkalands tingsrätt att Abbud varit väl medveten om flickans låga ålder när han före händelsen skickat oanständiga meddelanden, nakenbilder och könsbilder till flickan. Barnet hade berättat att asylsökaren tvingade henne till samlag.

Abbud nekade i rätten till alla anklagelser förutom att ha skickat ett sexuellt meddelande till flickan. Han hävdade att någon annan skickat nakenbilder på honom och bilder på hans kön till barnet och att han inte haft mer med saken att göra.

 

”Inga belägg för att barnet skulle ha varit hjälplöst”

Enligt finsk lag räknas ett samlag som våldtäkt – även ifall våld inte förekommer – ifall den ena parten befinner sig i ett hjälplöst tillstånd eller känt stor fruktan. Birkalands tingsrätt konstaterade att Abbud haft samlag med flickan, men ansåg att barnet inte alls varit hjälplöst när den fullvuxne mannen förgrep sig på henne utanför ett höghus, samt att det inte gick att bevisa att flickan skulle ha sagt ifrån. Därför dömdes Abbud istället för grovt sexuellt utnyttjande av barn till tre års fängelse. Enligt lagen kan brottet ge upp till 10 års fängelse.

 

Hovrätten och Högsta domstolen slog fast domen

Domen överklagades till Åbo hovrätt, där åklagaren krävde att hovrätten, ifall den inte ändrade domen till våldtäkt, åtminstone gav ett strängare straff för grovt sexuellt utnyttjande. Åbo hovrätt var dock av samma åsikt som tingsrätten och uppehöll den milda domen för asylsökaren. Något som vid tidpunkten väckte stark avsky bland Finlands folk och juridiska experter i landet.

Domen överklagades vidare till Högsta domstolen, som nyligen kastade ut överklagan och fastslog hovrättens dom utan att pröva den.

Finska barn försvarslösa när pedofilen Abbud (i mitten) tillsammans med utländska soldater bjuds in till daghem av de kvinnor som ska vårda barnen.

Lagutskottets ordförande kräver brådskande ändring av lagen

Domstolarnas agerande har väckt starka reaktioner från politiker i flera partier. Ordföranden för riksdagens lagutskott, överkommissarie Kari Tolvanen (Saml) sade strax efter HDs beslut till tidningen Iltalehti att lagen ”brådskande” måste ändras.

Redan före Högsta domstolens beslut framförde landets justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i mars krav på att straffen för sexualbrott mot barn ska skärpas och Justitieministeriet har bland annat föreslagit att det maximala straffet för sexuellt utnyttjande (ej grovt) av barn ska höjas från 4 till 6 år.

 

Kritik mot domen både från högern och vänstern

Sannfinländarnas partiledare Jussi Hala-Aho kritiserade domstolarna för att de inte använde sig av de skarpare straffen på upp till 10 års fängelse, som lagen ger utrymme för när det gäller grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Johanna Ojala-Niemelä har med anledning av domen lämnat in en lagmotion för att ett barns ”andliga omognad” ska vara ett skäl till att ett våldtäktsoffer ska kunna bedömas som hjälplöst.

Svenska Folkpartiets riksdagsledamot Mats Löfström gick senast i måndags ut i tidningen Nya Åland för att kritisera domen.
 – Det är ett barn det handlar om och ett barn är nästan alltid hjälplöst mot en vuxen, skriver Löfström i tidningen och kräver att lagen ska ändras.

Löfström hänvisar vidare till lagändringen som genomfördes 2005 i Sverige, som gjorde att sex med barn yngre än 15 där alltid ska räknas som våldtäkt.
– Barn måste få vara barn och skyddas. Lagen måste ge dem det rättsskydd de uppenbarligen nu saknar, avslutar Löfström.

 

Lagtingsledamöter kritiserade domstolarna tidigare i år

Bland åländska folkvalda har bland andra Socialdemokraternas lagtingsledamot Igge Holmberg i lagtinget krävt att domstolarnas nämndemän byts ut, då det bland dessa enligt Holmberg förekommer en ”hon får skylla sig själv”-mentalitet.

Domstolarnas undfallenhet vad gäller att använda straffskalan fullt ut har också kritiserats av Liberalernas lagtingsledamot Ingrid Johansson, som sagt att domstolarna ”generellt dömer låga straff för sexualbrott och könsrelaterade våldsbrott.”