Kategorier
Nyheter

Regeringens asylbluff: Inte en enda flicka fick komma till Finland från flyktingläger i Grekland

Finlands regering löfte från tidigare i år om att ge asyl till flickebarn från migrantläger i Grekland har avslöjats som en bluff. Istället är det pojkar eller unga män som har smugglats in i landet av staten tillsammans med EU.

Tidningen Helsingin Sanomat avslöjade bedrägeriet igår. Migrationsverket har vägrat svara på frågor angående de påstådda flyktingarnas ålder och kön. Myndigheten har dessutom tidigare spridit falsk information om när migranterna skulle komma till Finland, för att de skulle kunna smugglas in ostört.

Totalt 175 människor ska tas in till Finland genom regeringens beslut. Två grupper om 24 personer har redan skickats till Finland. Väl i Finland kan de söka asyl på samma villkor som andra.

Enligt överenskommelsen med Grekland skulle Finland få välja vilka personer som skulle välkomnas till landet från flyktingläger. Regeringen gick ut i media med att de skulle välja barn och helst flickor, men enligt HS var alla som kom på den första flygningen från Grekland pojkar eller män.

– När det gäller Grekland är verkligheten att de minderåriga som är ensamma där mestadels är pojkar. Det återspeglas också i överföringarna, säger Monna Airiainen från Migrationsverket till HS.

Migrationsverket hävdar att asylinvandrarna från Grekland placeras i förhållanden som liknar karantän när de kommer till Finland.

Foto: UNHCR/Yorgos Kyvernitis