Kategorier
Nyheter

Regeringspartierna sade blankt nej till lägre skatt för pensionärer

Lagtingsledamöterna för regeringspartierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna röstade idag igenom den vilt debatterade lagen om att ge ett skatteavdrag på 27 cent på de dagliga inkomsterna för ålänningarna. Den skämtsamma lagen är ett initiativ av trafikminister Mika Nordberg (M) och lantråd Katrin Sjögren (L).

När Finans- och näringsutskottet behandlade regeringens lagförslag lämnade oppositionspartiet Ålands Framtid in ett anslutningsförslag undertecknat av dåvarande partiledare Axel Jonsson samt Brage Eklund om att ge pensionärer rätt till att lyfta upp till €15 000 i pension per år utan att betala skatt på de inkomsterna. Ett sådant avdrag skulle kunna ge en pensionär som mest drygt €1300 mer i fickan per år.

Utskottet avfärdade Jonssons och Eklunds förslag, med hänvisning till att en ökad inkomst skulle göra att möjligheten att lyfta bidrag skulle minska för pensionärerna.

Trots utskottets avfärdande lade Bert Häggblom, partiledare för oppositionspartiet Obunden Samling, in ett klämförslag i dagens omröstning om att landskapsregeringen åtminstone ska betänka ett skatteavdrag för pensionärer när de tar fram den nya kommunalskattelagen. Saken gick till omröstning och ledamöterna för regeringspartierna röstade blankt nej till oppositionens förslag, med rösterna 15 mot 12.

De som röstade för skatteavdraget för pensionärer:

Ålands Framtid

 

Obunden Samling

 

 

Åländsk Demokrati

Stephan Toivonen

 

Centern

 

Övriga

Fredrik Fredlund

 


 

De som röstade emot skatteavdraget för pensionärer:

Moderaterna

 

Socialdemokraterna

 

Liberalerna

Ledamöterna Harry Jansson (C), Viveka Eriksson (L) och Igge Holmberg (S) var inte närvarande.