Kategorier
Nyheter

Runar Karlsson (C) gör avbön, kryper inför åländsk vänster: ”Jag är inte rasist!”

Ett stort följe av vänsterprofiler på Åland, inklusive flera lagtingsledamöter, har gått i taket efter att Centerns Runar Karlsson på sociala medier igår föreslog att man ska förebygga våldtäkter mot barn i Finland, istället för att göra något först efter att gärningen är skedd.

– Om dessa män, trots tydlig information bryter mot lagen, då är det redan för sent för de stackars flickor som blivit våldtagna. Inga straff i världen hjälper för dem. Finns bara ett sätt och det är att förebygga.

– I en del kulturer är kvinnosynen hos män helt vidriga. Kvinnan behandlas inte som en människa. Att tro att man genom att berätta om vilken kultur och lagar i Finland vi har och vips så skulle synen på kvinnan förändras hos den enskilde är naivt.

 

Socialdemokrat: Finska män genetiskt våldsamma
Karlsson fick skarpa mothugg från åländsk vänster:

– Det är ren och skär rasism! skrev den socialdemokratiske lagtingsledamoten Tony Wikström.

Wikström fortsatte sin kommentar med att själv uttrycka rasbiologiska teorier om en ”särdeles våldsam gen” som ”bara finska män bär på”. Wikström uppmanade också Karlsson att byta parti.

Tony Wikström (S)

 

Moderat hånade Karlsson för empati med våldtagna barn
Vänsterpolitikern Erik Schütten (M) anslöt sig till Wikström och uppmanade flera gånger Karlsson att byta parti.

– Oj vad somliga står på barrikaderna för våra kvinnor nu då! skrev Schütten och gjorde sig lustig över Karlssons reaktion på barnvåldtäkterna.

– Begränsad invandring för att begränsa våldtäkter är ett av de främlingsfientligas enkla lösningar. Fundera på konsekvenserna, fortsatte Schütten.

– Ditt eget parti står inte heller bakom dina främlingsfientliga tankar!

Idag publicerade Anders Wiklöfs dagstidningar Åland och Nya Åland en insändare från Schütten, där moderaten fortsätter med att gå åt Karlsson och anklaga honom för att försöka vinna röster inför valet i höst med sitt uttalande, samt anklagar honom för ”dubbelmoral”.

 

Erik Schütten (M)

Liberalernas lagtingsledamot Ingrid Johansson har tidigare hävdat att åländska kvinnor blivit gruppvåldtagna av åländska män och gav också mothugg till Karlsson:

– Så mänskliga rättigheter ska inte gälla män?

 

Karlsson stod först på sig
Runar Karlsson skrev själv att han blir bestört över hur lätt hans kritiker tar på våldtäkter.

– Det verkar som att många också på Åland borde få information om kvinnans rätt att leva i trygghet utan att bli eller riskera bli utsatt för grymma våldtäkter.

 

Vänsterjournalist kräver att partiet vidtar åtgärder mot Karlsson
Ålandstidningens journalist Fredrik Rosenqvist anslöt sig till drevet och anklagar Karlsson för att ha uttalat sig ”omdömeslöst och okunnigt”. Rosenqvist fortsätter med att hävda att våldtäkterna ökat i Sverige på grund av att ”fler anmäler” och att det inte finns något samband mellan invandring och våldtäkter.

Fredrik Rosenqvist kräver att Centerns partiledare Veronica Thörnroos vidtar åtgärder mot Runar Karlsson och kallar Karlssons åsikter för ”fria fantasier om saker som inte stämmer”. Rosenqvist lyfter särskilt upp eventuellt ömma känslor hos invandrarmän från Iran och Syrien som bor på Åland.

 

Vek sig efter vänsterns drev
Runar Karlsson vek sig idag för drevet och valde att istället ödmjuka sig inför den åländska vänstern:

– Tyvärr så uttalade jag mig fel då jag generaliserade män utgående från deras ursprung. Det ber jag om ursäkt för.

Karlsson fortsatte sin avbön inför åländska makthavare:

– Partiet håller inte med om mina uttryck och det gör jag inte själv heller.