Kategorier
Nyheter

Så ser Åland ut i regeringens nya propagandafilmer – som ingen vill se

Fyra år efter att EUs asylfond godkände dåvarande ministern Nina Fellmans (S) krav på €287 000 i bidrag för invandringsprojektet ”En säker hamn” börjar projektet bära frukt. I en serie propagandafilmer som nyligen publicerats av landskapsregeringen får nyinflyttade lära sig hur man gör för att sova, för att äta och vad en förkylning är för något. Invandrare instrueras också i hur de ska göra för att gå med i föreningar som Swingskeppet, Regnbågsfyren och Katrina Kammarmusik.

Landskapets förvaltning tycks ha bildat sig uppfattningen att de nyinflyttade är människor precis som de själva och filmerna har utformats för tittare som lider av svåra till fullständiga förståndshandikapp – trots att de behandlar vuxna ämnen såsom hur man röstar i val.

”Ät ordentligt! Och se till att du får i dig näringsrik mat!”, uppmanar den entusiastiska uppläsaren av propaganda i en video om förkylning. ”Undvik all form av rökning!” läser en annan röst ur manuset.

 

Så här ser ett åländskt kommunfullmäktige ut i en av propagandafilmerna

 

Upp till sju funktionärer har arbetat för att ta fram var och en av de animerade filmerna, som är några minuter långa och går i en själlös konststil som under de senaste åren blivit populär bland storföretag som vill använda ett globalt och homogeniserat bildspråk gentemot konsumenter.

Tyvärr har propagandafilmerna blivit ett totalt fiasko – och hittills har endast en av de åtta filmerna haft fler än 20 tittare. Å andra sidan har filmerna varit ett bra verktyg för att kanalisera pengar från EUs asylfond till åländska privatpersoner – vilket kan ha varit syftet från första början.

 

Vilken är din favorit bland filmerna?

”Samhälls- och hälsokommunikatörer”

”Förkylning”

”Protect”

”Åländska kommuner

”Ålands hälso- och sjukvård”

”Val på Åland”

”Föreningar”

”Kost, motion och sömn”