Kategorier
Nyheter

Sjukvårdens pengar går istället till invandring i nytt projekt för €385 000

I mitten på mars inleder vänsterregeringen Sjögren sitt projekt för flyktingmottagning på Åland som de kallar ”En säker hamn”, efter att EU nyligen godkänt kansliminister Nina Fellmans (S) ansökan om ett EU-bidrag på €286 885, som Ålands Nyheter rapporterade om ifjol.

Förutom EU-bidraget kommer landskapsregeringen att använda €45 000 av skattebetalarnas pengar till projektet och Mariehamns stad kommer att lägga €18 000 av stadens pengar på projektet. ÅHS ska lägga €30 000 på flyktingmottagningen istället för på sjukvård och Finnströms samt Lemlands kommun kommer att lägga €3000 vardera av kommuninnevånarnas pengar på projektet, som enligt beskrivningen i EU-ansökan skulle ”utveckla modeller och rutiner för likvärdig integration för kvotflyktingar på Åland”. 

Efter att EU-bidraget beviljats ändrade landskapsregeringen istället projektets syfte till att ”utveckla modeller och rutiner för snabbare vidarebosättning för kvotflyktingar på Åland”.

Totalt kommer projektet att kosta skattebetalarna €386 000 och landskapsregeringen ska använda pengarna för att anställa en projektledare samt en ”integrationsansvarig” vid ÅHS. I projektet samarbetar bland andra AMS, bidragsföreningarna Medborgarinstitutet, Röda Korset, Folkhälsan och Arbetarnas bildningsförbund, samt kommunerna Mariehamn, Finnström, Lemland, Sund, Saltvik och Brändö.

Nina Fellmans ansökan om EU-bidrag 3.11.2017

Stöd ur EUs AMIF-fond

På bilden: Invandrare i Mariehamn, kansliminister Fellman infälld.