Kategorier
Nyheter

Ledare: Uleåborg fick den åländska vänstern att bekänna färg tydligare än någonsin

början av december ifjol uppdagades en avskyvärd härva av våldtäkter och sexuella övergrepp på barn som utförts av invandrarmän som kommit till Uleåborg under förevändningen att de varit flyktingar från krig och konflikt. Karlarna hade kommit från länder i Mellanöstern och norra Afrika och systematiskt riktat in sig på minderåriga finska flickor. Barnen hade i vissa fall drogats av männen före de blivit våldtagna och ur polisens utlåtanden finns starka indikationer på att åtminstone en flicka under en längre period blivit utsatt för vad som närmast kan beskrivas som människohandel.

Avslöjandet av övergreppen i Uleåborg var den mest uppmärksammade händelsen i Finland på många år och Ålands Nyheter var bland de första som rapporterade på svenska och på engelska om det. Så stor var skandalen att republikens president Sauli Niinistö uttalade sig i rasande ordalag. Även statsminister Juha Sipilä (C), samt hela den övriga ministerkabinetten uttalade offentligt sin avsky och vrede över brotten. För närvarande är ett 30-tal män misstänkta, varav åtminstone 20 har utländsk bakgrund. Givetvis blev skandalen också en internationell världsnyhet, då staden långt norrut i Finland var en av de sista platserna folk förväntade sig att sådana brott skulle ske. Även redaktioner som Svenska Yle och Hufvudstadsbladet såg sig som tvungna att rapportera om händelserna för att inte förlora sin trovärdighet, trots att de ofta låter bli att rapportera om brott med utländska förövare, i motsats till sina finska kollegor.

De övriga åländska medierna och hela det politiska etablissemanget på Åland gjorde dock allt de kunde och gör fortfarande allt de kan för att se åt andra hållet och undanhålla från allmänheten årets mest uppmärksammade nyhet. Redaktionerna på Ålands Radio, Nya Åland och Tidningen Åland valde att helt och hållet sätta åt sidan journalistikens viktigaste uppgift, vilket är att sanningsenligt rapportera de viktigaste nyheterna för allmänheten. Orsaken är att individerna som driver dessa redaktioner sätter sin politiska ideologi framför sina plikter till yrket, sina plikter mot allmänheten och kanske också framför sina egna samveten. De tre redaktionerna rapporterar regelbundet om händelser i Finland, så det var ett helt medvetet val att inte rapportera om händelserna i Uleåborg. Märkligt nog från tre redaktioner som utåt hävdar att de arbetar oberoende av varandra.

 

En misstanke betyder inte automatiskt att en människa är skyldig, och de misstänkta männen från Mellanöstern hade kunnat vara helt oskyldiga och offer för masshysteri, fördomar och falska anklagelser. Var åländska medier bara återhållsamma i väntan på mera fakta? Flera domar har nu fallit – den senaste för någon dag sedan – och det finns inget som tyder på masshysteri. Männen har inte varit oskyldiga, de har begått övergreppen mot barn de anklagats för. De är fiender som kommit som inkräktare till Finland för att göra det fienden alltid gör i krig.

 

Runar Karlsson
Runar Karlsson, foto: Centern på Åland

 

Ålands Nyheter var med och rapporterade från början och har fortsatt följa upp under hela året. Från övrig åländsk media var det knäpptyst och  är det fortfarande. Förutom när lagtingsledamoten Runar Karlsson hade mage att bli upprörd över brotten – såsom kan förväntas av någon som tillhör människosläktet. Karlsson krävde på sociala medier ett stopp på att ta emot män från länder med ”usel kvinnosyn”. Något som fick åländsk vänster att gå i taket, eller åtminstone fingera sin oerhörda upprördhet över det ”rasistiska” uttalandet.

Tidningen Ålands journalist Fredrik Rosenqvist hamrade raskt ut en ledartext där han anklagade Runar Karlsson för att uttalat sig både okunnigt och omdömeslöst och kryddade sin text med de sedvanliga förolämpningarna om ”usel människosyn”, samt den tröttsamt upprepade lögnen om att det bara är viljan att anmäla våldtäkter som ökat. Samtidigt som Rosenqvist anklagade andra för att uttala sig utan vetenskapliga bevis.

 

”Som långvarig ideolog på Anders Wiklöfs lönelista ter sig antagligen en våldtäkt av ett barn i Uleåborg mest som en illusion, ungefär lika verkligt som senaste avsnittet av favoritprogrammet på TV”

 

Fredrik Rosenqvist
Fredrik Rosenqvist

Enligt Rosenqvists ledare är det inte mer än en ”illusion” att invandrare begår våldtäkter i Finland. Problemet är istället förstås att det är arbetslösa och ”ekonomiskt utsatta”, fulla, sjuka eller drogpåverkade män som begår våldtäkter. Jag hoppas att Rosenqvist själv aldrig blir arbetslös eller drabbas av förkylning och jag undrar om han har mage att gå till de barn och kvinnor som blivit våldtagna och säga att det mest var en illusion. Som långvarig ideolog på Anders Wiklöfs lönelista ter sig antagligen en våldtäkt av ett barn i Uleåborg mest som en illusion, ungefär lika verkligt som senaste avsnittet av favoritprogrammet på TV.

 

De som har att göra med våldtäktsoffer och våldtäktsmän i verkligheten vet att utlänningars sexuella övergrepp är långt ifrån en illusion. Finlands polis och domstolar för detaljerad statistik över gärningsmännens medborgarskap och ursprung gällande all sorts brottslighet, inklusive våldtäkter. Siffrorna finns tillgängliga för vem som helst att ta del av och visar tydligt att utlänningar och i synnerhet invandrarmän från vissa länder är extremt överrepresenterade i sexualbrott och våldtäkter. Den faktan är så vedertagen och allmänt känd att ingen i Finland längre ifrågasätter saken, förutom en handfull journalister och politiker på Åland.

Uppbrusad av sin inbillade makt avslutade Rosenqvist sin ledare med att kräva att Centerns partiledare Veronica Thörnroos skulle vidta åtgärder mot Runar Karlsson. Såsom har blivit brukligt i takt med att Wiklöfs mediekoncern på kort tid skaffat sig betydligt mer makt över de åländska politikerna än väljarna själva. De samordnade dreven mot politikerna Stephan Toivonen, Birgitta Johansson och nu senast Tony Asumaa visar att vänsterjournalisterna på Åland anser sig ha rätten – istället för folket – att bestämma vem som får vara med i ett politiskt parti och vem som får vara beslutsfattare.

Erik Schütten
Erik Schütten

Moderaternas Erik Schütten fick också hastigt ur sig en inlaga där han kallade Runar Karlssons uttalande för främlingsfientlighet och ägnade därefter flera paragrafer till att beskriva alla andra än invandrare som de riktiga våldtäktsmännen, inklusive åländska skolbarn. Före insändaren passade Schütten också på att håna Runar Karlsson på sociala medier för att Karlsson tagit ställning för att skydda offren för våldtäkt, med en kommentar om att ”oj vad somliga står på barrikaderna”.

Liberalernas John Holmberg var också snabbt ute med att proklamera att han och Runar Karlsson har ”helt olika människosyn.” Det tvivlar nog ingen på. I sin korta insändaren anklagade Holmberg också Karlsson för ”högerextrem retorik”. Det tvivlar nog de flesta på. Holmberg nämnde inte brottsoffrens lidande i ett enda ord i sin inlaga. Det hade ingen heller förväntat sig från honom.

 

”Det råder en usel kvinnosyn i de länderna- precis som Runar Karlsson konstaterade – och det finns ingen orsak till att släppa in män som vill implementera samma ideologi i Finland”

 

John Holmberg
John Holmberg, foto: Lagtinget

Anders Wiklöfs andra tidning Nya Åland deltog något mer återhållsamt än systertidningen i drevet mot Runar Karlsson, men ändå stod det att läsa i en ledare signerad Johan Orre att det sexuella våldet mot kvinnor inte på något vis är kulturellt. Vilket ter sig märkligt för de som någonsin satt sig in i situationen i Mellanöstern och islamska länder – inklusive de rika – där kvinnan är en ägodel som kan våldtas, misshandlas eller mördas ifall hon generar sin make. Även barn är ett lovligt byte för sexövergrepp inom islamsk kultur, både pojkar och flickor. Och det är alltid brottsoffrets eget fel, både enligt förövare, domstol och hela samhället.

Det råder en usel kvinnosyn i de länderna- precis som Runar Karlsson konstaterade – och det finns ingen orsak till att släppa in män som vill implementera samma ideologi i Finland.

 

Det är ingen mänsklig rättighet att flytta till Finland och det är inget straff eller diskriminering att stänga gränserna för män från vissa länder. Det är inte främlingsfientlighet eller ”usel människosyn”, såsom den åländska vänstern framhåller. Det är frågan om att utföra vår mest grundläggande uppgift som människor: Att tillsammans skydda barn från våld och sexövergrepp. Det är syftet med att överhuvud taget ha ett samhälle. Allt annat är mindre viktigt.

Det som skiljer oss människor – oss däggdjur – från reptilerna är instinkten att skydda och vårda de unga, som inte kan ta vara på sig själva. Det är en av orsakerna till att vi anser oss vara högre utvecklade livsformer. En reptil äter upp sin egen avkomma lika gärna som någon annan måltid om den blir hungrig. Den är kallblodig, själslös och reagerar enbart på primitiva instinkter som hunger och skräck.

I våra handlingar måste vi människor välja om vi använder vårt intellekt för att uppfylla våra plikter som medmänniskor, eller ifall vi låter vårt intellekt vara endast en tjänare till reptilhjärnans kallsinne.

Cita Nylund
Cita Nylund

Obunden Samlings tidigare politiker Cita Nylund gav uttryck för att ha valt det senare alternativet i diskussionen om Runar Karlssons uttalande, när hon skrev den fullkomligt vämjeliga kommentaren ”Är ni ens säkra på att dessa flickor är era att beskydda?”.

Ja, de är våra att beskydda, de är också hennes att beskydda. Vad som skiljer oss från reptiler är att vi beskyddar varandra, och speciellt svagare parter mot starkare, såsom ett barn eller en kvinna mot en eller flera våldtäktsmän. Cita Nylund fick ändå medhåll av Yvonne Hankki Mattsson, Kerstin Österman, Linda Söderholm och Brittmari Wikström, så hon var inte ensam i sitt val. Hon sitter som politiskt tillsatt nämndeman i Ålands tingsrätt, men har hittills inte deltagit i någon rättegång som rör sexuella övergrepp mot barn eller våldtäkter.

Nylund passade också på att insinuera att Runar Karlsson skulle ha gett henne oanständiga och sexistiska kommentarer om hennes kläder och utseende i deras arbete i lagtinget. Anklagelser hon inte ville utveckla när Ålands Nyheter frågade henne och som Karlsson slog ifrån sig helt.

Är du en man och har någonsin gjort något som inte uppskattades av en kvinna så har du inte heller någon rätt att någonsin uttala dig om allvarliga sexbrott. Då ska du bara hålla tyst om barn eller kvinnor blir nerdrogade och våldtagna. Enligt vänstern är du ett större problem än våldtäktsmännen och enligt Cita Nylund ska du skämmas.

Tony Wikström
Tony Wikström, foto: Lagtinget

På sin egen kant rasade den socialdemokratiske parlamentarikern Tony Wikström mot Runar Karlssons ”rena och skära rasism”, före han själv lade ut sina egna rasbiologiska teorier om att finska män skulle vara födda med en ”särdeles våldsam gen”.

 

”Partiet håller inte med om mina uttryck och det gör jag inte själv heller”
– Runar Karlsson

 

Runar Karlssons ryggrad knäcktes till sist från de tusen dolkhuggen från den åländska vänstern. Han tog tillbaka allt han sagt och ödmjukade sig mer desperat än någon annan politiker hittills i åländsk historia med sitt citat ”Partiet håller inte med om mina uttryck och det gör jag inte själv heller”.

Den starka åländska vänstern visade att man måste acceptera och hålla tyst om till och med de mest omänskliga handlingarna ifall man vill ha någon politisk karriär. I efterhand kan man konstatera att åländska vänsterjournalister och vänsterpolitiker fördömde Runar Karlsson mycket hårdare än vad de fördömde våldtäktsmännen i Uleåborg.

Som en sista avslutande knorr publicerade Socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell ett inlägg på Runar Karlssons tidslinje på Facebook där hon hånade honom för att han ”pudlade” och sedan ”redde ut begreppen” med en helt verklighetsfrånvänd utläggning om att det ”idag begås 200 000 – 300 000 våldtäkter i Finland”.

Samtidigt som åländska politiker och journalister satt uppe på natten och filade på sina inlägg och finurlig retorik för att sänka Karlsson satt andra människor i den norra delen av vårt land uppe på natten och undrade ifall livet var värt att leva efter de våldtäkter de utsatts för.

 

”Kristin Mattssons inlaga publicerades av Ålands Socialdemokrater den 18 januari som deras officiella ställningstagande om de sexuella övergreppen i Uleåborg och är antagligen – trots den starka konkurrensen – det mest perversa som någonsin har publicerats på Åland”

 

Kristin Mattsson
Kristin Mattsson

Socialdemokraternas bisarra lögn om 200 000 – 300 000 våldtäkter i Finland är författad av deras partisekreterare Kristin Mattsson och har givetvis ingen grund i verkligheten. Den statistiken har tagits ur luften enbart för att försöka släta över och ursäkta utlänningars våldtäkter på barn.

Kristin Mattssons inlaga publicerades av Ålands Socialdemokrater den 18 januari som deras officiella ställningstagande om de sexuella övergreppen i Uleåborg och är antagligen – trots den starka konkurrensen – det mest perversa som någonsin har publicerats på Åland. Mattsson staplar den ena lögnen på den andra för att rättfärdiga och försvara utlänningars våldtäkter på barn och kvinnor. Hon ifrågasätter varför det görs till en invandringsfråga när utlänningar våldtar finska kvinnor och barn, trots att de flesta sexualbrott i Finland begås av finländare.

För det första är det självklart att de flesta brott i Finland begås av Finländare, då utlänningar är en väldigt liten del av befolkningen. Utlänningar är däremot grovt överrepresenterade i sexualbrott och våldsbrott i Finland och även på Åland. Ifall utlänningar istället var lika grovt överrepresenterade som offer för sexualbrott skulle ingen sansad individ försöka sopa saken under mattan med att hänvisa till infödda brottsoffer.

För det andra är det självklart att händelserna i Uleåborg blivit en invandringsfråga, då männen kommit till Finland som kvotflyktingar och asylsökande, tillåtits att röra sig fritt i samhället och kunnat begå sina brott. Uleåborg är ett obestridligt bevis att Finlands invandringspolitik inte fungerar alls när det gäller den så kallade flyktinginvandringen, där de allra flesta påstådda flyktingar är unga män från Mellanöstern.

Mattsson och Socialdemokraterna är knappast såpass enfaldiga att de inte förstår skillnaden, men säkert kan de lura någon mindre begåvad som råkat läsa deras text, och det är antagligen vad de hoppades på när den publicerades.

Rubriken som Mattsson satt på Socialdemokraternas ställningstagande är ”Kopplingen kultur och sexuellt våld inte hållbar”, det vill säga att männens kultur inte har att göra med brotten de begår. En sådan slutsats visar en fullständig frånkoppling från verkligheten bland åländsk vänster. Sexuellt våld är en stor del av kulturen i Mellanöstern. Kvinnor måste täcka sig och saknar männens rättigheter. Den kvinna som blivit offer för våldtäkt stenas till döds i vissa av länderna. Det är accepterat att förgripa sig på små barn, både pojkar och flickor, och den förhärskande ideologin uppmuntrar till och med våldtäkter på kvinnor och flickor som inte tillhör den egna religionen eller folkstammen. Man måste frivilligt vara både blind och döv för all information från omvärlden för att inte känna till detta i dagens läge.

 

”De marginaliserade och fattiga asylmännen i Uleåborg drev sin ’klasskamp’ genom att våldta barn och kvinnor och får därför ett fripass av Socialdemokraterna på Åland, som rättfärdigar sitt eget stjälande, sin egen korruption och sina egna handlingar med samma hänvisningar till ekonomisk ojämlikhet, fattigdom och arbetslöshet”

 

Istället hävdar Mattsson att det är ”klass, fattigdom, integration, utbildning, arbetslöshet, traumatiska erfarenheter, kön osv.” som ligger bakom utländska mäns överrepresentation bland våldtäktsmän. Resonemanget har upprepats oändliga gånger vid det här laget och det är fortfarande lika falskt. Mattsson skriver att det är för att asylmännen sitter i månader på flyktingboenden ”utan möjligheter till arbete, utbildning eller familjeliv” som de drivs till att våldta. Naturligtvis är detta ännu en lögn. Männen sitter inte inlåsta på flyktingboenden, utan har haft möjligheten att röra sig fritt i det finska samhället. Det är därför de har haft möjlighet att förgripa sig på finska barn över huvud taget.

 

Mattsson fortsätter vänsterns hundraåriga tradition av att ursäkta och rättfärdiga de mest vidriga och grymma brotten mot oskyldiga människor genom att hänvisa till materiell ojämlikhet. Det är deras idé om en ”klasskamp” som fortsätter. De marginaliserade och fattiga asylmännen i Uleåborg drev sin ”klasskamp” genom att våldta barn och kvinnor och får därför ett fripass av Socialdemokraterna på Åland, som rättfärdigar sitt eget stjälande, sin egen korruption och sina egna handlingar med samma hänvisningar till ekonomisk ojämlikhet, fattigdom och arbetslöshet. Har man haft det fattigt eller svårt någon gång i sitt liv eller känt sig utanför är det i den åländska vänsterns ögon en helt godtagbar ursäkt till att få begå vilka omänskliga brott som helst för att få sin hämnd mot världen. Även om offret är ett oskyldigt barn.

 

”Märkligt nog har inga anklagelser om främlingsfientlighet framförts från den åländska vänstern mot de män som nu dömts för att ha rest till ett främmande land för att våldta de inföddas barn”

 

Medan våra konkurrenter bland massmedia på Åland inte tvekar en minut att kalla vem som helst för ”extremist” av vilken orsak som helst har Ålands Nyheter alltid avstått från att använda begreppet på personer som inte verkligen är extremister. Socialdemokraternas ställningstagande är ändå extremistiskt i ordets sanna bemärkelse. De få människor som gör Socialdemokraterna och de åländska journalisterna sällskap i att ursäkta och försvara våldtäkter av barn kan i huvudsak hittas bland ISIS anhängare och andra krigsbrottslingar, samt bland diverse personer som spenderar sin tid i isoleringscell. Och förstås bland männen som dömts för övergreppen i Uleåborg. Ingen av dem har hittills visat den minsta ånger för brotten de dömts för. Märkligt nog har inga anklagelser om främlingsfientlighet framförts av den åländska vänstern mot de män som nu dömts för att ha rest till ett främmande land för att våldta de inföddas barn.

Socialdemokraterna skriver att lagändringar inte hjälper eftersom straff enligt dem inte hjälper mot våldtäkter. Det är samma parti som ivrigt drivit på för en så kallad ”samtyckeslag” enligt svensk modell, där alla oregistrerade samlag ska räknas som våldtäkt. Men när gärningsmannen istället är utlänning gäller inte samma lagar eller regler. Aldrig någonsin tidigare har ett åländskt parti tagit en sådan extrem ståndpunkt i en sakfråga. Tack och lov står alla finska partier bakom strängare straff för pedofiler och våldtäktsmän och tack och lov är åländska politikernas inflytande över strafflagen lika med noll.

 

Ålands Socialdemokrater slutar ändå inte där. De hävdar också i sin inlaga att utländska män blir dömda för våldtäkt och andra brott i hög grad på grund av att ”utrikesfödda och etniska minoriteter diskrimineras av rättsväsendet”. Påståendet får anses vara grundlöst eftersom Mattsson inte presenterar några som helst fakta för att styrka det. Ålands Nyheter kontaktade Socialdemokraterna strax efter att inlagan publicerades för att fråga om källorna till påståendena om 200 000 – 300 000 våldtäkter i Finland, samt påståendena om att rättsväsendet diskriminerar utrikesfödda och etniska minoriteter. ”Fråga Kristin Mattsson som skrev texten!” var det enda svar vi fick av partiet. Mattsson själv svarade givetvis inte på några frågor eller gav några kommentarer.

Socialdemokraterna på Åland är vana med att de aldrig ifrågasätts, eftersom de har haft total kontroll över massmedia fram tills Ålands Nyheter äntrade scenen. De flesta förstår nog att det i det här fallet är Socialdemokraterna som sin vana trogen kommer med rena lögner, och inte polis, åklagare och domare som sätter dit oskyldiga karlar.

 

”Vänstern verkar ta det som en personlig förolämpning att människor täcks skriva om och diskutera de våldtäkter som begås av invandrare, när de har lagt ned så mycket energi på att berätta för befolkningen hur underbar asylinvandringen är för Finland”

 

Så vad är det egentligen Kristin Mattsson och hennes parti försöker påskina? Ifall de här utländska männen som dömts för att systematiskt sökt upp, utnyttjat och våldtagit barn i Uleåborg verkligen är oskyldiga betyder det i så fall att barnen ljugit och hittat på allt. Läser man rättegångshandlingarna i de domar som hittills getts har rätten behandlat målsägandes, åtalades och vittnens trovärdighet noggrant. Barnen har inte hittat på brotten. Men domstolarna är bara främlingsfientliga och korrupta om man ska tro Socialdemokraterna. Och barnen som sagt sig ha blivit utsatta för övergreppen? Kanske de i hemlighet jobbar för Putin? Inget är omöjligt i landet där 200 000 – 300 000 våldtäkter sker om dagen. Eller om året. Eller sedan tidens början. Socialdemokraterna vet inte själva vad de påstår och bryr sig inte heller.

 

Och om Socialdemokraterna inte anser att männen är oskyldiga, varför då lyfta frågan om diskriminering? Blir brotten mindre avskyvärda ifall det visar sig att det finns finländare som kommit undan med liknande brott? Representanter för Sovjetunionen brukade alltid försöka peka finger åt andra när de konfronterades om kommunismens övergrepp inom och utanför landets gränser. Socialdemokraterna och resten av den åländska vänstern fortsätter i samma spår, genom att alltid och utan undantag skrika om finska brottslingar varje gång utlänningars brott diskuteras.

Vänstern verkar ta det som en personlig förolämpning att människor täcks skriva om och diskutera de våldtäkter som begås av invandrare, när de har lagt ned så mycket energi på att berätta för befolkningen hur underbar asylinvandringen är för Finland. Och hur täcks åklagare dra dessa stackars män inför rätta och domare döma dem, när de gått igenom så mycket för att komma till Finland? Bara för några små våldtäkter eller gruppvåldtäkter av ett barn som trots allt är finskt och aldrig kommer att förstå lidandet dessa stackars män utstått på sina asylboenden?

 

Nina Fellman
Nina Fellman, foto: Landskapsregeringen

 

Ålands kommunminister Nina Fellman (S) drev det perversa synsättet redan före Uleåborgshärvan, då hon rasade mot Uppdrag Gransknings reportage om utländska våldtäktsmän i Sverige, som givetvis var både rasistiskt och skamligt enligt henne. Själv uttryckte ministern sin största sympati för de utländska våldtäktsmännen: ”Om din pojke begick en överfallsvåldtäkt, vore inte sannolikheten större att han pekades ut, än om en infödd och etniskt vit man och familjefar våldtog sin fru (vilket händer plågsamt ofta).”

Vänstern på Åland har till sist gått så långt i sin hängivelse att deras ideologi nu utgör en risk för barn och unga. Jag rekommenderar åländska föräldrar att tänka efter före ni låter era barn besöka personer eller organisationer som hyser deras värderingar. Inte för att dessa människor nödvändigtvis själva kommer att begå sexuella övergrepp på barn, men för att de med all sannolikhet kommer att förhålla sig godkännande till ifall utländska eller andra män vill ha samlag med barnen, grooma dem, eller på andra sätt utsätta dem för sexuella övergrepp. De kommer inte att försöka stoppa det, berätta för föräldrarna eller gå till polisen ifall ett barn riskerar eller blir utsatt för sexuella övergrepp. Ideologerna på Åland har visat tydligt att detta är ett pris de är bereda att betala för att försöka upprätthålla sin falska bild av invandringen till Finland och Åland.

Om något liknande sker på Åland som i Uleåborg kan ni vara helt säkra på att de traditionella medierna kommer att göra allt som står i deras makt för att försöka dölja sådana brott för civilbefolkningen. Inget offer är för stort för ideologerna.

Carl Kiviö