Kategorier
Nyheter

Statsminister Sipilä fördömer övergreppen på barn i Uleåborg

Statsminister Juha Sipilä (C) fördömer idag de fruktansvärda sexuella övergrepp som en stor grupp män från Mellanöstern misstänks för i Uleåborg.

”Händelserna i Uleåborg är upprörande. Sexuella övergrepp på barn är en omänsklig handling av obegriplig ondska.”, skriver Sipilä på Twitter.

Statsministerns officiella utlåtande lyder:

”Uleåborgs polis undersöker för närvarande tre allvarliga brott mot barn. Händelserna har skapat utbredd chock. Enligt polisen misstänks ett antal utländska personer för det grövsta brottet. De misstänkta brotten har begåtts mot barn under 15 års ålder.

Varje människa har rätt till sin integritet. Det är en fundamentalt viktig fråga. Denna rätt måste försvaras under alla omständigheter och förbrytelser måste beivras. Sexuella övergrepp på ett barn är en omänsklig handling av obegriplig ondska.

En brottsoffers lidande kan aldrig försvinna. I rättssamhället får förbrytare sina straff utan hänsyn till etnicitet. Fallet i Uleåborg utreds av polisen och kommer att behandlas av domstol.

Straff för sexualbrott måste vara i linje med folkets uppfattning. Regeringen har lämnat in ett lagförslag till riksdagen som skärper straffen för sexualbrott mot barn.”

Foto: Laura Kotila, Statsrådets kansli