Kategorier
Nyheter

Stödet till Eckerö Linjen ifrågasätts av finska Traficom

Transport- och kommunikationsverket (Traficom) i Finland har skickat ett brev till landskapsregeringen för att fråga varför Eckerö Linjen egentligen ska få stöd för att upprätthålla sin trafik mellan Grisslehamn och Berghamn i Eckerö.

Rederiet är det enda som trafikerar rutten och enligt Traficom kan det komma på fråga att börja konkurrensutsätta trafiken. Dessutom undrar de varför rutten Mariehamn – Kapellskär inte får samma stöd.

Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) svarar att trafiken mellan Eckerö och Grisslehamn har stor betydelse för Åland och det åländska samhället och han hänvisar även till självstyrelselagen och Ålandsöverenskommelsen från 1921, som ska garantera ålänningarnas möjligheter att upprätthålla kontakterna med Sverige.

”De resenärer eller transportörer som väljer denna rutt framom rutten Mariehamn- Kapellskär gör det för att vinna tid och ifall rutten inte upprätthålls, kan resvägarna bli över en eller två timmar längre per enkelresa beroende på avreseort eller slutdestination. Företagen som har sin verksamhet på Åland är beroende av korta effektiva transporter för att säkerställa sin konkurrenskraft samt för att behålla sina nuvarande marknader”, skriver minister Wikström i sitt svar.

Han påpekar i sitt brev att rutten via Grisslehamn är den kortaste resvägen till Uppsala universitetssjukhus och att också många ålänningar studerar i Uppsala.