Kategorier
Nyheter

Ålänningarna säljs i skuld: Lagtinget ger LR fullmakt att låna €60 miljoner

Liberalerna var det enda politiska parti som sade nej till att ge landskapsregeringen en fullmakt till att ta upp €60 miljoner i lån före årsskiftet – vilket kommer att skuldsätta varje man, kvinna och barn på Åland med €2000 per person. Pengar som sedan ska betalas till bankirerna med ränta.

Landskapsregeringen begärde fullmakten för att klara av sin likviditet när den drabbas av stora underskott på grund av bortfallet av skattepengar sedan stora delar landets befolkning förbjudits av riksregeringen från att försörja sig genom arbete.

 

Lånet minst €20 miljoner mer än vad som behövs

Samtidigt som orsaken till näringsförbuden och restriktionerna anges vara den kinesiska smittan Covid-19 har de europeiska makthavarna och även de åländska makthavarna redan hunnit offentliggöra hur de vill få till stånd en revolutionär omställning för att i framtiden styra de europeiska länderna enligt vänsterideologin Agenda 2030. Detta trots att pandemin av Covid-19 fortfarande pågår.

Enligt landskapsregeringens egen motivering för tilläggsbudgeten behövs endast €40 miljoner i lån för att balansera budgetunderskottet och inom det lånet ingår även €10 miljoner för att klara likviditeten före skatteöret för 2021 betalas till LR i början av nästa år, samt €10 miljoner för oförutsedda utgifter under hösten 2020.

Finansminister Torbjörn Eliasson (C) sade i en tidigare intervju till Ålands Nyheter att det sista landskapsregeringen vill göra är att gå till banken och låna, men att LR ville ta höjd för en ”andra våg” av viruset Covid-19 – trots att Åland hittills inte haft någon första våg.

 

Liberal kämpar ensam mot skuldsättning

I lagtingets finans- och näringsutskott har Liberalen John Holmberg varit ensam om att vilja begränsa skuldsättningen. Som Ålands Nyheter i förrgår rapporterade skrev Holmberg i en reservation att en eventuell fullmakt bör begränsas till lån på högst €40 miljoner och att LR vid utökade lånebehov kunde begära en ny fullmakt av lagtinget i samband med att årsbudgeten för 2021 behandlas.

När finans- och näringsutskottets betänkande behandlades av lagtinget idag stod Holmberg på sig och krävde att frågan om €60 miljoner eller €40 miljoner i fullmakt skulle tas upp till omröstning.

– Lånefullmakten på €60 miljoner kan inte accepteras av Liberalerna. Jag var tvungen att reservera mig. Det ska vara ordning och reda när det gäller ekonomi – speciellt hur skattepengar hanteras. Denna lånefullmakts-begäran visar hur fruktansvärt olika vi ser på ekonomin genomfört med landskapsregeringen.

– Skillnaden är enorm! Det politiska livet kan inte och får inte vara så enkelt att det bara är att gå till banken och skuldsätta ålänningarna. Det offentliga Åland är och har länge varit i behov av reformer och optimering av offentlig sektors verksamhet. Det nödvändiga överskotts-glapp mellan intäkter och kostnader – som förhoppningsvis ger ett sunt överskott för sämre tider – har inte funnits på länge.

 

Holmbergs anförande börjar efter 2h18m

 

Regeringsblocket slöt leden – och fick stöd av Socialdemokraterna

Holmberg begärde specifikt att landskapsregeringen skulle ta fram lagstiftning för att implementera utmanarrätter för offentlig förvaltning.

– Jag förvånas över partier i majoritetsblocket som gick till val på att Åland ska undvika lån, men ändå väldigt bekvämt röstar för en lånefullmakt om €60 miljoner. Antingen är det väldigt lågt åsiktstak i majoritetsblocket eller så är det andra saker som är viktigare.

Moralisk övertygelse tedde sig som ett okänt begrepp för finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C), som i plenum frågade Holmberg vem som tvingat honom att reservera sig mot utskottets betänkande. Holmberg förklarade att han sett sig själv tvungen att reservera sig, men att han också har den liberala lagtingsgruppen bakom sig

På en fråga från utskottskollegan Stephan Toivonen (ÅLD) svarade Holmberg att han räknade med att landskapsregeringen kommer att låna upp hela summan ifall den fick fullmakten på €60 miljoner.

Förutom Liberalerna var det endast Obunden Samlings Stellan Egeland som inte röstade för att ge fullmakten på €60 miljoner. Lagtingsledamöterna för regeringsblocket Centern, Obunden Samling, Moderaterna och Hållbart Initiativ slöt leden och röstade för skuldsättningen – och fick stöd av oppositionspartierna Socialdemokraterna och enmansgrupperna Stephan Toivonen och Anders Eriksson (ÅF).

 

De som röstade för att ge en fullmakt till LR för att skuldsätta ålänningarna med €60 miljoner:

 

De som röstade för att ge en fullmakt till LR för att skuldsätta ålänningarna med €40 miljoner:

Avstod från att rösta:

Stellan Egeland
Stellan Egeland