Kategorier
Nyheter

Bankirförening har använt över €500 000 från bidrag för nyföretagande till att ge sig själva direktörslöner

Ett enormt bidrag på €850 000 som skulle stödja nyföretagande och unga entreprenörer har istället använts av bankirföreningen Ålands Näringsliv till att ge sig själva direktörslöner i flera år och anlita dussintals konsulter, varav flera är aktiva politiker. Bankmogulen Anders Wiklöfs dagstidningar har tilldelats över €30 000 av bidragspengarna för att göra reklam för projektet, medan de unga ”Sommarlovsentreprenörerna” som fått vara ansiktena utåt för projektet har fått klara sig med en hundring var. Ålands Nyheter har den långa listan på alla som profiterat på föreningens bidragsexploatering.

 

Direktörslöner och bidragsfinansierad föräldraledighet

Mest pengar har gått till personer inom föreningen Ålands Näringsliv, som har kunnat lyfta totalt €366 000 utav bidraget i löner. Föreningen har redovisat en rejält saftig månadslön på hela €5000 för en av de två personer som avlönats inom projektet – och det är pengar som personen får efter att sociala avgifter och pensionsavgifter betalats. I den senaste delredovisningen har föreningen sett till att personalkostnaderna svällt rejält – till €110 000 på 8 månader. Föreningens lönebikostnader såsom pensionsförsäkringar, har kostat runt €60 000. De åländska skattebetalarna har också tvingats ta föräldraansvar och punga ut med knappt €8000 i föräldrapenning till föreningen.

 

Tiotusentals euro i schablonbidrag behöver inte redovisas

I samband med bidragsansökan godkände landskapsregeringen ett så kallat ”schablonbidrag” på 15% av lönekostnaderna för administration och andra kontorskostnader. Detta innebär att ju högre lönekostnader en bidragsmottagare lyckas åstadkomma, desto större blir schablonbidraget – och detta bidrag är pengar som Ålands Näringsliv kan göra vad de vill med utan att behöva redovisa för någon vart de tagit vägen. Totalt €65 000 av skattebetalarnas pengar har försvunnit i oredovisade schablonersättningar inom projektet.

Anders Ekström är vd för Ålands Näringsliv och har en bakgrund som bankir. Tidigare i år gick han ut offentligt för att i bestämda ordalag neka till att föreningen får bidrag för sin verksamhet eller att pengar inom projektbidragen kan disponeras fritt av föreningen: ”Låt mig vara extremt tydlig: Ålands Näringsliv får inga offentliga verksamhetsbidrag”, skrev Ekström då.

 

Anders Wiklöf fick bidragspengar till sina tidningar

Mest pengar har gått till bolaget 4Kasi, som drivs av politikern Siv Relander. Firman har kunnat kassera in drygt €30 000 av skattebetalarnas pengar via Ålands Näringsliv, visar 16 fakturor. Den största fakturan från firman ligger på €5990.

Näst mest pengar har kanaliserats till bankmogulen Anders Wiklöfs dagstidning Nya Åland, som kunnat lägga beslag på knappt €16 000 av skattebetalarnas pengar genom att fakturera Ålands Näringsliv. Den största fakturan är på €1050 för ”Sommarlovsentreprenörer”. Ordförande för Ålands Näringsliv är bankiren Peter Wiklöf, som är brorson till Anders Wiklöf.

Också knappt €13 000 av bidragspengarna har gått till Anders Wiklöfs andra dagstidning Ålandstidningen, varav den högsta fakturan är på €950 för Sommarlovsentreprenörer. Reklambyrån Strax, som ägs av tidningen har fått knappt €4500 av bidragspengarna genom att fakturera Ålands Näringsliv, varav den största fakturan ligger på €2500.

Centria yrkeshögskola har fått knappt €12 000 av skattebetalarnas pengar för något som redovisas som ”Boost”, för €6000 styck.

Birgitta Erikssons konsultfirma Addera Mera har kunnat lägga beslag på €7000 av skattebetalarnas pengar genom att fakturera Ålands Näringsliv. Stockholmsbolaget Lulep Consulting har fått €4400 av bidragspengarna för något de kallar ”Agile islands”, vilket är en ideologi där nordisk kontorskultur tar formen av evangelisk väckelserörelse.

 

Flera politiker anlitade som konsulter och marknadsförare

Politikern Jannik Svensson (L) har via sitt bolag fakturerat Ålands Näringsliv €3000 för ”företagarporträtt” som presenteras på deras hemsida. Också Steel FM, som drivs av tillträdande näringsminister Fredrik Karlström (M) har fakturerat Ålands Näringsliv knappt €2000 för marknadsföring, varav €500 varit för Sommarlovsentreprenörer. En tredje politiker som anlitats är Jesper Josefsson (C), som fakturerat Ålands Näringsliv sammanlagt €800 via sitt företag Yepp. En fjärde politiker som anlitats är lagtingsledamot Liz Mattsson (C), som fakturerat två mindre summor.

 

De har hittills tjänat mest på projektet

 

 

Svindyr rekryteringsannons

Firman Österåker & Österåker har fått €950 för vad som redovisas som ”köpta tjänster”. En hemlig mottagare har fått €500, som endast redovisas som ”Juristbyrå”. Bland utbetalningarna till hemliga mottagare finns också €1000 som getts som ”startbidrag” till okända.

Okänd är också mottagaren av €2700, som Ålands Näringsliv redovisar som kostnad för en rekryteringsannons. Det kan i så fall vara en av de dyraste rekryteringsannonserna någonsin på Åland.

Nina Ingves företag OY Edite AB har fått €2000 av skattebetalarnas pengar för vad som redovisas som ”köpta tjänster”. Tjänster köptes också för skattebetalarnas pengar av svenska Talking Minds, som hyr ut föreläsare och konferencierer och kunde inkassera €1500. Svenska bolaget Digitalsnack har fakturerat drygt €2000 för sina tjänster.

 

Mängder av fakturor från dunkla bolag

Profilhuset, som drivs av Jessica Lund, fick €850 för marknadsföring och en liknande summa gavs till reklambyrån Winter. Firman Webex fick €1300 för övriga kostnader. Det dunkla bolaget Tion Produktion kunde inkassera €1400 för ”Företagarskolan”. Lika dunkla Vigulantia AB fick €1200 av skattebetalarnas pengar för ”köpta tjänster”. Ekonomiresurs AB fick också €2400 för utförda tjänster.

 

Reste runt för €13 000

Ålands Näringsliv har också fått knappt €13 000 i bidrag för sina resekostnader. Bland annat €1800 i ”reseersättning”, €3250 i kilometerersättning och €1400 i dagtraktamenten. Resebyrån Axtours har fakturerat €1700 för sina tjänster och en kreditkortsräkning på €1700 har också blivit betald med skattepengar.

Bland de övriga som har fakturerat Ålands Näringsliv och i förlängningen de åländska skattebetalarna återfinns följande:

36 Productions, Baltic MT, Blick Bildbyrå, Coach me and more, Ekholm Trading, Emelie Eriksson Hårstyling, Fananamma, Home of Recruitment, HS Consulting, Jennifer Sandström, Juniorhandelskammaren, Lions, Livi Landsbygd, Lost Inn, Stefan Norrgrann, Nova Alandia, Pinions Ky, Smakbyn, Stefan Lång, Team Tactics, Webbsolut, Yogahuset, Ålands Sjöfartsmuseum, Facebook, Human Performande, Landskapsregeringen, Replicon, Ömsen och Business Sweden.

Skattebetalarna fick också betala en nota på drygt €500 från nattklubben Arkipelag, en faktura på €550 från Bio Savoy och hotellräkningar på sammanlagt €1500 från Park. Till och med Mariehamns församling har fått €500 för sina tjänster till Ålands Näringsliv.

 

En hundring var till ungdomar

De ungdomar som fått vara sommarlovsentreprenörer och många gånger ansiktena utåt för projektet fick också sin del av pengarna: en hundring var.

Totalt har landskapsregeringen godkänt €850 000 från Europeiska regionala utvecklingsfonden och landskapets budget till Ålands Näringsliv för projektet. Ålands Näringsliv behöver inte satsa några pengar själva, eftersom bidraget till 100% ska finansieras med skattemedel. Den sista kostnadsredovisningen förväntas vara inlämnad om ca ett år.