Kategorier
Nyheter

Insändare: Demokratiunderskott

Att leva i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet, fri rösträtt och att man får tillhöra vilken församling kyrklig som man vill sägs vara modellen för alla.. Den Nordiska Modellen är rätt i alla länder och skall förkunnas i vår omvärld. Är det sant, en beståndsdel i en demokrati är en fri och granskande press, tidningar och radio skall kritiskt granska makthavarnas göranden.

OM INSÄNDARE

Åsikterna i insändare är skribentens egna och inte redaktionens.

Gör man det? Granskar majoritetens beslut, dyker i fakta, rotar och gräver för att se om makten har rätt? Njae, det finns inte tid idag att gräva och granska, man skall vara först och blåsa upp rubriker, sälja och gynna ägaren. Kritiskt granska vad som meddelas i en presskonferens av makthavarna finns ej tid för. Då blir en tillfällig 4 årig regerings tyck, sant. Det som står i tidningen eller förkunnas i medierna är sant!?

Idag kan man inte säga att man inte vet, internet gör att alla själva kan söka svar på det mesta, utredningar, lagar allt finns i cyberspace om man orkar söka. De flesta tycks vilja veta om grannen har ett perfekt liv och om märkes-fillingarna sitter bra. Sociala medier, som jag kallar Asociala medier, har tagit över mångas liv och också förstört mångas liv. Synd att inte det fria ordet och viljan att veta inte används mer i den verkligt fria värld som finns i nästans alla hem och ficka används till något vettigt, att kolla om fakta är rätt som makthavarna och media förmedlar.

Så är det rätt att ta pengar från sjukvård, barnomsorg och skola för att bygga vägbankar och broar? Är det rätt att slå ihop kommuner för att lösa framtida ekonomiska problem? Googla, googla igen och bilda din egen uppfattning.

Det är val, viktigt för din börs, ingen politiker har för mycket pengar att göra av med så ditt bidrag är välkommet, om någon säger att staten eller EU betalar så fråga var deras eurosar kommer ifrån.
Ifrågasätt och googla, rösta men tänk först. Det har betydelse, en röst kan avgöra kursen Åland tar fyra år framåt. Lita på dig själv, var kritisk. Var rädd om dina pengar, vi politiker är det INTE.

Ingvar  Björling