Kategorier
Nyheter

Miniledare: Orättvis behandling av Packalén

Jag tycker inte att det är rättvist mot Kristian Packalén hur andra åländska medier nu basunerar ut att han har blivit uppsagd från sin tjänst som verksamhetsledare i föreningen Företagsam Skärgård. Det är naturligtvis inget som ska hållas hemligt för folk, men det blir fel när man utgår från John Wredes uttalande om att Packalén har gjort ”allvarliga överträdelser” i sin anställning – utan att desto närmare förklara vad det rör sig om.

De åländska medierna – inklusive undertecknad – har kontaktat Wrede för att få veta vad det hela handlar om, men han vill inte säga. Låt gå för det, folk kan få fortsätta vara nyfikna och en enskild individs uppsägning är inte nödvändigtvis något som andra har att göra med. Men då ska man också låta bli att skicka ut pressmeddelanden om ”allvarliga överträdelser”. Och media borde ha väntat med att publicera sådana anklagelser tills det finns konkreta bevis för vad det nu må vara.

Nu står Packalén offentligt anklagad för att ha begått något allvarligt fel i tjänsten och hans arbetsgivare är för fega för att själva säga vad det rör sig om. Är det tänkt att han själv ska tvingas gå ut i media och berätta varför han blivit uppsagd? Tills dess är han misstänkliggjord på ett väldigt grovt sätt. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen för vad ”allvarliga överträdelser” innebär.

Jag har ingen åsikt eller insikt om Packalén som person eller verksamhetsledare för Företagsam Skärgård. Det stämmer – som de andra medierna skriver – att han dömdes för bedrägeri i höstas. Bedrägeriet skedde för sju år sedan och före han anställdes till Företagsam Skärgård. Skattebetalarna plundrades på €10 000.

Såsom en post i den långa listan av planekonomiska experimenten på Åland utgör Företagsam Skärgård inte en hjälp till företag, utan en snedvridning av konkurrensen när de lägger sig i, och en oresonlig ekonomisk belastning för ålänningarna. Ser man listan över organisationerna som är deras samarbetspartners vill man ta sig för pannan.

Nu står Företagsam Skärgård utan verksamhetsledare och jag tycker att det är hög tid att lägga ner föreningen och radera den permanent. Under sina år har den kostat skattebetalarna enorma summor och åstadkommit väldigt lite till nytta för skärgården. Lägg samtidigt ner skärgårdsnämnden, som gör ännu mindre nytta än Företagsam Skärgård. Vill de åländska politikerna ha lekstuga får de gärna betala för det själva, med sina egna löner. Eller hitta frivilliga som vill betala för deras jålande.

Carl Kiviö