Kategorier
Nyheter

Stephan Toivonen (ÅD) vill att landskapet betalar bedragerskas skulder

Efter att tingsrätten dömt Paf för penningtvätt av oaktsamhet då en bokförare spelade bort hundratusentals euro hon förskingrat av sina klienter har Åländsk Demokratis lagtingsledamot Stephan Toivonen lämnat in en åtgärdsmotion där han kräver att landskapsregeringen åtar sig att betala bokförarens skulder till drabbade företagare.

Bokföraren har redan dömts att betala tillbaka allt hon stulit, men det är inte första gången oppositionspolitiker vill att landskapet ska ta över skulderna. Ifjol rapporterade Ålands Nyheter om en nedröstad budgetmotion från Bert Häggblom och Obunden samling ,där det krävdes att landskapet skulle betala ut €1 000 000, trots att summan företagen svindlats på var €819 000.

Till Ålands Nyheter berättar Stephan Toivonen att det som framförallt skiljer hans nya åtgärdsmotion från Bert Häggbloms tidigare nedröstade budgetmotion är att det nu finns en dom i fallet.

– Sedan har jag ett i slutänden mindre belopp, och det som de drabbade kan få av de utdömda, till exempel samhällsböterna dras ju av, så att det inte blir dubbel betalning.

Toivonen berättar att utbetalning ska kunna ske först då domen mot Paf gått igenom alla rättsinstanser och vunnit laga kraft.

Kommer utbetalningar från landskapet att ges som lån till de drabbade företagarna?
– Naturligtvis kunde landskapsregeringen ge ett lån när som helst, men om Paf sedan blir friade i högsta instans så renderar det återbetalningsskyldighet – en ännu värre situation.

Hur ställer du dig till att drabbade företagare kan få dubbel ersättning om både Paf och den dömde bokföraren betalar tillbaka?
– Det bör rimligen kunna lösas genom regressrätt för landskapsregeringen då bedragaren betalar tillbaka.

Bör landskapsregeringen ”köpa” skulderna av de drabbade och sedan driva in pengarna av bedragaren?
– Det är den rimliga vägen, även om detta köp knappast får någon större betydelse.

Toivonen säger att attityderna till frågan har förändrats efter den fällande domen mot Paf och premiärvisningen av Johan Karrentos dokumentärfilm ”Att sminka en gris”. Han betonar att en utbetalning från landskapsregeringen skulle underlätta för de som erhållit Paf-medel som idag kan vara besvärade över att en del av pengarna de fått är stöldgods.

Foto: Ralf Roletschek