Kategorier
Nyheter

Vänsterförening i Mariehamn uppmanas betala tillbaka pengar efter bidragsbluff

Vänsterföreningen Emmaus – som också kallar sig en flyktingförening – har specialiserat sig på att utnyttja landskapsregeringens och EUs generösa bidragssystem för att berika sig med hundratusentals euro om året från skattebetalarna.

Ett av deras projekt går ut på att uppfinna jordbruk – en metod som varit känd utanför Mariehamns vänsterkretsar under en längre tid. För projektet har föreningen beviljats åtminstone €700 000 av skattebetalarnas pengar av landskapsregeringens Susanne Strand. Bland annat för att odla tomater i vad föreningen kallar ”förorten”, det vill säga Norrböle.

Strand var generös nog att bevilja föreningen redovisningsfrihet, vilket innebär att de har rätt att bruka eller missbruka bidragspengarna precis hur de själva vill, utan att behöva redovisa för någon vart pengarna tagit vägen – så länge de räknade sina lönekostnader rätt sätt.

Men detta var för mycket begärt av föreningen, som passade på att försöka bidragsfuska till sig en extra semesterpremie som inte hörde till projektet. Tilltaget upptäcktes dock av näringsavdelningens tjänstemän och nu kräver landskapsregeringen tillbaka €360 av Emmaus.