Kategorier
Nyheter

Framgångsrik protest: Jomala tvingas hålla folkomröstning om att gå ur politikernas avfallshämtning

Totalt 400 invånare har skrivit under en namnlista för att hålla en omröstning om Jomalas medlemskap i politikernas avfallsbolag Mise.

Den av centerpartisten Anna Holmström ledda firmans gangsterliknande metoder mot konkurrenter och mot kunder har väckt stark avsky hos allmänheten. Bland annat har Mise använt byråkraterÅlands Hälso- och Miljöskyddsmyndighet (ÅMHM) för att förbjuda en fullt legitim privat konkurrent från att verka på ”Mises territorium”. Bolaget har också skickat förfalskade och saltade fakturor till fastighetsägare som tvingats av kommunala politiker att vara Mises kunder.

Enligt lagen måste kommuner hålla folkomröstning i en fråga – vare sig politikerna vill det eller inte – ifall mer än 4% av de vuxna invånarna kräver så. Med 400 undertecknare klarar initiativet spärren med råge. Namnlistan lämnades in till kommunen igår, som får ta ställning till när de ämnar genomföra folkomröstningen. Kommundirektör Christian Dreyer har redan idag försökt skylla på att det skulle vara ”för dyrt” att hålla en folkomröstning.