Kategorier
Nyheter

”Kamp mot patriarkatet!” – Marthorna på Åland radikaliserar sin framtoning för att försöka få mer bidrag

”Kvinnor behöver mer sömn än män för att det är kämpigt att slåss mot patriarkatet!” –  Med dessa slagord hoppades Marthorna på Åland att imponera på landskapsregeringen tillräckligt mycket för att kunna få €70 000 i bidrag ur hasardvinsterna från casinobolaget PAF.

Liknande budskap vill Marthorna nu trycka upp på t-skjortor för att delta i firandet av Ålands 100 år som självstyrd region.

”Bilden ovan är ett lånat exempel, men om Marthorna hade haft engelska som hemspråk så hade även det citatet gott kunnat födas inom Martharörelsen”, skriver ledningen i sitt bidragskrav.

Enligt dem själva ska det kosta drygt €14 500 att ta fram och trycka 500 t-skjortor med deras slagord. Tröjorna skulle säljas till självkostnadspris, men eftersom man bestämt att någon herre som endast beskrivs som ”Viktor” ska få hela 40% provision på försäljningen krävde Marthorna att få PAF-bidrag för att täcka upp en förlust på över €3000 till hans provision.

 

Arbetar för att främja Agenda 2030

Föreningen har 423 damer och 3 herrar bland sina medlemmar och leds av styrelseordförande Ann Carlsson och verksamhetsledare Jeanette Gunnars. Medelåldern hos medlemmarna är över 60 år och till och med över 70 i vissa kommuner. De har som ambition att inom ett par år öka antalet medlemmar till 500.

Ledningen berättar i Marthornas verksamhetsberättelse att de stöder de åländska politikernas organisation Bärkraft.ax, som ska arbeta för att implementera vänsterideologin Agenda 2030 på Åland:

”I mån av möjlighet deltar distriktet så ofta vi kan för att uppdatera oss och delta aktivt i samhällsdebatterna gällande hållbarhet.”

I en separat bidragsansökan som är gemensam med föreningen Vårt Hjärta detaljerar Marthorna specifikt vilka mål inom ideologin Agenda 2030 de ska medverka till ifall de får bidragspengar.

Förutom sådant ägnar sig Marthorna också åt välgörenhet på Åland och utomlands, kurser i sådant som hör hushållet till, och sociala träffar.

Finansminister Roger Höglund (C) beviljade Marthorna knappt €50 000 i bidrag för deras verksamhet och €2000 i bidrag för att sammanställa folkdräkter. Något bidrag för radikala t-skjortor blev det däremot inte frågan om, då ministern tyckte att Marthorna borde dra in pengarna på försäljningen av plaggen.