Kategorier
Nyheter

Landskapsregeringen betalade €42 000 för direktörernas lyxresor jorden runt

Den verkställande direktören och försäljningschefen på ett åländskt bolag har levt lyxliv jorden runt och fått flyg, taxi, 5-stjärniga hotell och lyxkryssningar betalda av landskapsregeringen. Direktörerna har bjudit internationella höjdare på skrytmiddagar för att imponera, som landskapsregeringen betalat med skattepengar. Verkställande direktören lyfter årslön på över €100 000, men kräver ändå bidrag för sina fickpengar. Bolaget omsätter miljontals euro, men bokför inga vinster – istället hotar VDn med att sparka utvalda anställda i brev till landskapsregeringen för att få bidrag.

Landskapsregeringens Näringsavdelning godkände en utbetalning på drygt €42 000 av skattebetalarnas pengar till firman Carus Ferry Ab Ltd för verkställande Anders Rundbergs och andra affärsmäns lyxresor jorden runt efter att Rundberg själv skickat ett brev till landskapsregeringen, där han hotade med att säga upp personal ifall bolagets representanter inte fick göra resorna till en kostnad på över €110 000.

 

Hotade med att sparka anställda för att få bidrag

I brevet till landskapsregeringen, daterat 21.4.2017 framhöll Rundberg att han redan valt ut 5 kvinnor och 3 män ur personalen som skulle få sparken ifall han själv och andra höjdare i Carus inte fick sina resor, övernattningar på lyxhotell och fickpengar betalade.

För en mässresa till Georgia krävde Rundberg och försäljningschef John Bertell bidrag för att täcka bolagets utgifter för resan på €24 500. Av de pengarna hade €7400 gått åt för att försöka imponera på internationella redare genom att köpa ett ”Silvermedlemskap” till mässan. Förutom detta krävde de bidrag för en kostnad på €7300 för Carus medlemskap i mässorganisatören PVA.

 

 

Bodde på lyxhotell i Florida och Georgia

Bolaget krävde bidrag för totalt €2423 för Rundbergs flygresor till Georgia i USA och tillbaka, samt nästan €4 i ersättning för att han körde från Nabben till flygfältet i Sviby. Skattebetalarna krävdes även på bidrag för hotellnotor på över €1200 efter att Rundberg övernattat på lyxhotell som Hilton, Radisson och Hilton Embassy Suites i Fort Lauderdale i Florida. Dessutom krävde Carus bidrag för att ge €405 i fickpengar till Rundberg.

 

Åländska skattepengar bekostade övernattning på Embassy Suites i Florida, foto: Hilton

 

Carus krävde också bidrag för att betala över €3000 för Keith Sherwoods flygbiljetter och taxiresor, samt för en biljett på drygt €300 till en hemlig resenär som troligtvis är Sherwood. Även Sherwood fick bo bekvämt på skattebetalarnas nota, och Carus krävde bidrag för att betala hotellnotor på  €1300 för Sherwoods hotellövernattningar, inklusive en nota på över €1100 från lyxresorten Westin i Savannah, där även Anders Rundberg samlade till sig en hotellnota på över €700 som de krävde bidrag för. 

Representanterna hade också hyrt en bil för nästan €400 och de krävde att få bidrag för räkningen och krävde bidrag för en extra avgift på 64 cent.

 

Westin Savannah Harbor Golf Resort & Spa, foto: Marriott

 

Åkte på kryssning i Norge för €10 000

Efter äventyret i USA åkte Rundberg och Bertell tillsammans med José Rodriguez till mässan Shippax ombord ett kryssningsfartyg mellan Oslo och Kiel. Företaget krävde bidrag för trions kostnader på €10 000 för  lyxkryssningen. För att få vara med ombord har de betalat de väldigt udda deltagaravgifterna €1860, €1372 och €1564. Bolaget krävde också bidrag för att betala €2450 i utställningsavgift. 

 

Konferensmiddagen ombord på lyxkryssaren Color Magic

Anders Rundberg flög och åkte tåg för €154 för att komma till fartyget och John Bertell åkte färja, flygplan, tåg och taxi för €700 till fartyget.  Rodriguez körde hyrbil och åkte tåg och taxi för €452. Carus krävde bidrag för att betala resorna.

Trots att konferensen hölls ombord på ett fartyg krävde Carus bidrag för hotellnotor på nästan €1000 som Rundberg , Bertell och Rodriguez samlat ihop.

Förutom detta krävde Carus också bidrag för €250 i fickpenning till John Bertell och €177 till Rundberg. Rodriguez blev däremot utan fickpenning.

 

Carus har undvikt att nämna bjudmiddagar i sina brev till Näringsavdelningen

 

Skrytmiddagar mörkades i Carus bidragsredovisning

Därefter åkte Rundberg, Bertell tillsammans med Jonas Blomsterlund till Cancun i Mexico för att delta i mässan Interferry. Carus krävde bidrag för att täcka kostnader på över €40 000 som mässan kostat, varav över €22 000 var för att köpa sponsorpaketet ”Platinum” för att försöka imponera på internationella höjdare med att bjuda dem på en lyxmiddag med sång och dansunderhållning. För €22 000 ingick även en middag för två personer tillsammans med Interferrys styrelse.

 

Musikanter och dansare underhåller branschhöjdare under Carus lyxmiddag

 

I finansieringsansökan som Rundberg och Bertell skickade till landskapsregeringen hade de däremot inte skrivit något om lyxmiddagarna när de berättade vad sponsorpaketet skulle innehålla. Inte heller nämns något om lyxmiddagarna i kostnadsredovisningen som Bertell nyligen lämnat in till landskapsregeringen. Istället hävdar Bertell att pengarna har gått till en utställningsplats, en banderoll, en annons och synlighet i tryckt material.

Dessutom krävdes bidrag för att betala räkningar på €1001 till Cainby för visitkort och mässingplacketter till mäsståndet, och till sist för en tullavgift på €120.

VD Anders Rundberg åkte taxi, färja, flyg och körde hyrbil för totalt €2150 för att ta sig till Mexico. Bertell åkte taxi, flyg, tåg och körde bil för €3350 för att ta sig till Mexico. Blomsterlund åkte taxi, färja, buss, och flyg för över €2700 för att ta sig till Mexico. Carus krävde bidrag för trions resekostnader.

Dessutom krävde Carus bidrag för hotellnotor på över €2500 som trion hade samlat ihop. Vilka hotell det rör sig om redovisas endast delvis.

 

Denna monter och annonser under Interferry-konferensen kostade enligt  Carus över $30 000

 

Endast 5-stjärnigt lyxhotell dög för försäljningschef

För att skicka tre deltagare till rederiorganisationen ANAVEs årsmöte i Spanien krävde Carus bidrag för att täcka kostnader på över €12 200, varav €4000 var för medlemskap i organisationen och nästan €6000 för ett sponsorpaket, som enligt Rundbergs bidragsansökan endast skulle ge en utställningsyta på konferensen. 

Rundberg och Bertell flög och åkte taxi för €760 och Bertell bodde på det 5-stjärniga lyxhotellet Wellington i Madrid till en kostnad av €900, samt på ett annat hotell för €200. Carus krävde bidrag för att betala hotellräkningarna plus bidrag för att betala €270 i fickpengar till Rundberg och Bertell.

Carus krävde bidrag för en kostnad på €2000 för att ställa ut på en kanadensisk färjemässa.

 

Interiör från lyxhotellet Wellington i Madrid

 

Utställning kostade €10 000 – chefernas reseersättning lika mycket

En till saftig räkning damp ner hos landskapsregeringen efter att Rundberg och Bertell åkt på en ny lyxresa till USA. Den här gången bar det av till Fort Lauderdale i Florida och Carus krävde bidrag för kostnader på €19 000 för att ställa ut på mässan Seatrade Cruise Global.

Bolaget hävdade nästan €10 0000 i kostnader för att ställa ut och krävde bidrag för att täcka dessa. Anders Rundberg och John Bertell åkte taxi, färja, flyg, taxi och hyrbil för nästan €5000.

Rundberg och Bertell bodde på hotell i Miami och Fort Lauderdale för över €3000. Carus krävde bidrag för Rundbergs och Bertells resekostnader och hotellnotor plus bidrag för att ge dem en femhundring var i fickpengar.

 

Bolag har lyft hundratusentals euro i bidrag

Totalt hade vd Anders Rundberg fått €1645 i fickpengar, bott på hotell för €4200 och rest för €7570. Försäljningschef John Bertell hade fått €1350 i fickpengar, bott på hotell för €3100 och rest för €6270.

Detta gäller bara för ett år. Likadana lyxresor har hållit på i flera års tid och landskapsregeringen har bara de senaste åren gett hundratusentals euro i bidrag till Carus. I februari kunde Ålands Nyheter avslöja hur Rundberg igen lämnat in ett bidragskrav, där han igen hotat med att säga upp samma 8 anställda ifall firman inte fick skicka sina representanter på mässor jorden runt. Även i det kravet hade Carus mörkat att bidragspengar skulle gå för att betala lyxmiddagar – den här gången i en kunglig sal i London.

 

I åtminstone två års tid har Anders Rundberg hotat med att säga upp samma 8 personer i sina brev till landskapsregeringen

 

Carus Ferry AB Ltd grundades 1987 och omsätter flera miljoner euro om året, men har de senaste åren redovisat fjuttiga vinster – i det senaste bokslutet endast €2000 i vinst.

Det andra koncernbolaget Carus AB Ltd hade ingen verksamhet under åren före 2016, men lyckades under sitt första verksamhetsår göra en omsättning på €250 000 och förluster på otroliga 1,3 miljoner euro. Därefter har omsättningen ökat till €620 000, men förlusterna fortsatt. I detta bolag är Anders Rundberg styrelseordförande.

 

Camilla Gunell

Vicelantråd Camilla Gunell (S) är ansvarig för landskapsregeringens näringspolitik och därmed den högsta ansvarige för Näringsavdelningens verksamhet och bidragsutbetalningar. Ålands Nyheter har sökt Gunell. Hon har inte svarat på frågor eller gett någon kommentar.

Ålands Nyheter har också sökt Anders Rundberg och John Bertell. De har inte svarat på frågor eller gett någon kommentar.